Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Englands EM-succé ger eko i ligafotbollen: ”Skruvas upp ytterligare en nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Tio svenska landslagsspelare laddar för premiären av Women's Super League.

En liga som fått ett publikt uppsving efter Englands EM-guld.

Samtidigt som ett rekordstort tv-avtal gynnar såväl ligan som spelarna.

– Jag tycker att England har gjort så mycket rätt där, säger Chelseas Magdalena Eriksson till SVT Sport.

Premiären i Women's Super League (WSL) närmar sig. Sedan ligan startade 2011 har intresset ökat stadigt – men kanske är intresset inför just den här säsongen större än någonsin.

– Man känner nu efter sommarens EM-slutspel att intresset och förutsättningarna håller på att skruvas upp ytterligare en nivå, säger Arsenals tränare Jonas Eidevall.

Women's Super League

Eidevall lämnade Rosengård för Arsenal i fjol och har följt hur biljettförsäljningen inför säsongen har ökat.

– Vi spelade mot Tottenham i våras på Emirates och jag tror att vi hade ungefär 13 000-15 000 åskådare. Nu när vi ska spela mot dem här i september har vi redan sålt över 30 000 biljetter.

Stora förändringar de senaste åren

I skrivande stund har över 40 000 biljetter sålts till hemmamatchen mot Tottenham den 24 september. Arsenals Stina Blackstenius, som är en av totalt tio svenskor i WSL, gläds över utvecklingen.

– Det är otroligt. Vi har följt biljettförsäljningen och sett att den har ökat hela tiden, och det är till och med ett ganska bra tag kvar tills att matchen ska spelas. Superroligt för oss som spelare att känna att intresset finns, säger hon.

Mycket har hänt i den engelska damfotbollen de senaste åren. 2018 professionaliserades WSL, flera av de stora klubbarna har ökat satsningarna på sina damlag och inför den gångna säsongen slöts ett nytt tv-avtal med BBC och Sky Sports värt över 100 miljoner kronor om året.

Magdalena Eriksson: ”England är en förebild”

Magdalena Eriksson, som spelat i Chelsea sedan 2017, tycker att England gått i bräschen för utvecklingen när det kommer till att synliggöra damfotbollen.

– Jag tycker absolut att England är en förebild för hur man har marknadsfört sin liga, hur man har jobbat med att få till ett ordentligt TV-avtal som faktiskt genererar pengar som också genererat jättemycket för oss spelare, och vi känner att våra profiler höjs jättemycket på grund av att Sky har gått in och visat matcherna. Vi syns på ett helt annat sätt. Jag tycker att England har gjort så mycket rätt där.

Premiären i WSL var planerad till i helgen men har skjutits upp på grund av drottning Elizabeth II:s död.

SE HELA REPORTAGET HÄR:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Women's Super League

Mer i ämnet