Markus Johannesson. Foto: Bildbyrån.

Markus Johannesson: ”Talande med en handskakning mellan två pampar”

Uppdaterad
Publicerad

Sepp Blatter och Michel Platini friades från åtal om bedrägeri och korruption.

SVT:s expert Markus Johannesson är förvånad över beslutet.

– Men man ska komma ihåg att detta bara är ett enskilt fall. En handskakning mellan två pampar personifierar de här två organisationerna, säger han.

Sepp Blatter och den tidigare storspelaren Michel Platini har stått anklagade för att ha konspirerat kring en Fifa-betalning på drygt två miljoner schweiziska franc, motsvarande nära 21 miljoner svenska kronor.

Blatter menar att det har upprättats ett muntlig kontrakt mellan honom och Platini för utbetalningarna. 

Tidigare idag friades de från anklagelserna.

– Det är förvånande när utredningen pågått i sju år. Men vi lever i ett rättssamhälle, och man ska komma ihåg att detta bara är ett enskilt fall, säger Markus Johannesson. 

”Gubbar som håller varandra om ryggen”

Han menar att bilden av Fifa och Uefa inte förändras trots domen och att korruptionen är tydlig, till exempel när Qatar fick fotbolls-VM.    

– En handskakning mellan två pampar personifierar de här två organisationerna. Det är tydligt att det varit alldeles för många pampar, det är gubbar som håller varandra om ryggen, säger han.

”Behövs mer transparens”

Johannesson ser inget direkt ljus i tunneln när det gäller Fifa och Uefa just nu, men hoppas att organisationerna kan ändras från grunden.

– Just nu ser jag ingen förbättring. Det behövs mer transparens, en bättre fördelning mellan män och kvinnor och ett modernare ledarskap. Just nu är pengar allt, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.