Rättegången mot Sepp Blatter och Michel Platini uppskjuten. Foto: Bildbyrån

Rättegången uppskjuten – Blatter i andnöd

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot förra fotbollspamparna Sepp Blatter och Michel Platini, anklagade för korruption och bedrägeri, har börjat.

Det blev dock en kort historia då Blatter tvingades lämna salen med andningssvårigheter och bröstsmärtor och rättegången har därför skjutits upp.

Den förre Fifa-ordföranden Sepp Blatter, 86, och tidigare Uefa-chefen Michel Platini, 66, står anklagade för att ha förfalskat fakturor till den sistnämnde till ett värde motsvarande 21 miljoner svenska kronor.

Härvan nystades upp 2015 och efter en lång utredning skulle Sepp Blatter tills sist förhöras inne i rättssalen i schweiziska Bellinzona i dag.

Till en början var Blatter till synes pigg när han vandrande in tillsammans med dottern Corinne och advokaten Lorenz Eni.

”Jag är fotbollen”

– Jag är optimistisk, som vanligt. Med tanke på det fina vädret och att det här är den första dagen på en rättegång som ska vara i nästan två veckor hade det varit illa om jag inte var på bra humör. Jag är väldigt självsäker, sade han.

Precis innan Blatter klev in rättssalen bedyrade han sin oskuld.

– Är fotbollen på min sida? Jag är fotbollen. Jag har tjänstgjort för den internationella fotbollen i 45 år. Det är mitt liv, mitt professionella liv. Nu måste jag försvara mig själv lite, men jag kommer försvara mig väl, med en advokat och det är allt eftersom jag har ett rent samvete.

Klagade över bröstsmärtor

Den 20 år yngre Platini tog plats bakom Blatter, 86, som var den första att förhöras av domarna. Problemen började när Blatter skulle tala för sin sak. Smärtor i bröstet och andningsbesvär gjorde att han inte kunde prata.

– Jag mår inte bra. Smärtorna är tillbaka och jag har problem med andningen. Jag tror inte jag kan genomföra detta nu, viskade Blatter.

Blatter hade lämnat domstolen tidigare för en paus, vilket han tillåtits med hänsyn till hans ålder men kunde alltså inte fortsätta.

Rätten beslutade därför att avsluta för dagen och skjuta upp 86-åringens vittnesmål till på torsdag.

Skulle de tidigare fotbollsbossarna dömas riskerar de upp till fem års fängelse.

KLIPP: Därför åtalas Blatter och Platini

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.