Marta blir staty i Brasilien. Foto: Bildbyrån

Marta blir staty bredvid Pelé

Uppdaterad
Publicerad

Marta föräras att bli staty på det brasilianska landslagets museum i Rio de Janeiro. Hon kommer att ställas bredvid Pelé.

På museet som finns vid den klassiska arenan Maracana-stadion i Rio de Janeiro står redan Pelé, som vunnit tre VM-titlar. Där finns också herrlandslagets fem VM-bucklor att beskåda i montrar. Hon finns redan på en affisch men kommer nu alltså att permanentas som staty.

Det brasilianska damlandslaget, som nu leds av Pia Sundhage, kommer även att få en egen avdelning på museet.

Marta har av Fifa utsetts till världens bästa spelare sex gånger. Vid hemma-OS i Rio 2016 var Marta en av åtta personer som bar in den olympiska flaggan på stadion. Hon har två OS-silver och ett VM-silver med landslaget.

Spelade med tre svenska klubbar

Den enda internationella klubbtitel som Marta vunnit är Uefa Womens Cup (föregångaren till Uefa Womens League) 2004 med Umeå.

34-åringen inledde sin internationella karriär i Umeå 2004 (till 2008) som då hade sin storhetstid. Hon var även med i högriskprojektet Tyresö IK 2012-2014  och avslutade den svenska sejouren i Rosengård 2014-2017. Hon vann SM-guld med alla klubbarna, sammanlagt sju titlar.

2017 blev hon för övrigt svensk medborgare men behöll samtidigt sitt brasilianska medborgarskap.

Just nu spelar hon med Orlando Pride i Florida.

ARKIV: Här jonglerar Marta med tennisbollen (31 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.