Marta historisk igen – men Brasilien missade chansen till andraplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Marta avgjorde mot Italien och blev historisk igen. Trots det lyckades Brasilien inte sluta bättre än trea i gruppen och får nu räkna med ett riktigt tufft motstånd i åttondelsfinalen.

– Vi hade självklart siktat in oss på förstaplatsen i gruppen, men det är trots allt VM. Vinsten och matchen mot Italien kommer att gjuta in självförtroende i truppen, säger Marta.

Veteranen stegade fram till straffpunkten i den 84:e minuten och bombade in straffen i målvaktens vänstra hörn. Giuliani kastade sig dessutom åt fel håll. Där och då gick hon inte bara om Miroslav Klose och blev tidernas bästa målskytt i VM-sammanhang (17 mål). I det läget var Brasilien klara för åttondelsfinal som grupptvåa.

”Fortfarande ses som en sport för män”

– Jag är glad över att skriva historia i en sport som av vissa fortfarande ses som en sport för män. Det här är inte bara Martas historia, det är alla kvinnors. Jag vill tillägna det till alla unga tjejer, att de inte ska ge upp utan tro på sina drömmar, säger Marta.

Men när Nicole McClure i Jamaicas mål sparkade hål i luften och bjöd Sam Kerr på sitt fjärde mål i matchen gick Australien om på målskillnad.

Den matchavgörande straffen var ett resultat av ett stundtals hårt brasilianskt tryck mot Giulianis mål. Ytterspringaren Debinha tog fart och rusade in i straffområdet med bollen klistrad vid fötterna, Elena Linari klev in mellan Debinha och bollen och domaren pekade på straffpunkten. Utan allt för stora protester från italienskt håll.

VM inte över för Brasilien – tar ”bakvägen”

Redan slutspelsklara Italien hade i det läget inga planer på att anfalla men brasilianskorna lyckades inte såga sig igenom det kompakta azurblåa försvaret ytterligare en gång. VM är inte över än för Brasilien. Med sex poäng och tre plusmål är man klara som en av de bästa grupptreorna och tar bakvägen in i slutspelet. Där får man möta Frankrike eller Tyskland.

Slutspelsklara lag (TT):

Frankrike (1:a i grupp A, nio poäng)

Norge (2:a i grupp A, sex poäng)

Tyskland (1:a i grupp B, nio poäng)

Spanien (2:a i grupp B, fyra poäng)

Kina (3:a i grupp B, fyra poäng)

Italien (1:a i grupp A, sex poäng)

Australien (2:a i grupp B, sex poäng)

Brasilien (3:a i grupp B, sex poäng)

England (1:a i grupp D, sex poäng, kvar att möta: Japan)

Japan (2:a i grupp D, fyra poäng, kvar att möta England)

Nederländerna (1:a i grupp E, sex poäng, kvar att möta: Kanada)

Kanada (2:a i grupp E, sex poäng, kvar att möta: Nederländerna)

USA (1:a i grupp F, sex poäng: kvar att möta: Sverige)

Sverige (2:a i grupp F, sex poäng, kvar att möta: USA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.