Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Sjögren om tiden i Norge och uttåget ur EM. Foto: Bildbyrån

Martin Sjögren talar ut om Norges EM-fiasko: Orealistiskt med medaljmål

Uppdaterad
Publicerad

Norge stod för en fiaskoartad insats under EM.

Martin Sjögren, den dåvarande förbundskaptenen som sedermera fick lämna sitt uppdrag, talar nu ut om stämningen efter 0-8-förlusten mot England, kritiken och de, enligt honom, orealistiska medaljmålen.

– I efterhand lider jag med spelarna som har fått vara med om en sådan förnedring som det var, säger han till SVT Sport.

Det blev en sommar att glömma för Norge. Landslaget misslyckades att ta sig vidare från sin grupp och den stora rubriken var EM-historiens största förlust någonsin – 0-8 mot England.

Norges dåvarande förbundskapten Martin Sjögren fick kort efter uttåget lämna sitt uppdrag. Han förlängde avtalet med det norska fotbollsförbundet så sent som i fjol. Då beslöt man att en utvärdering skulle göras efter årets EM.

– Den dialogen har vi varit helt eniga i, jag och Lise Klaveness (ordförande i förbundet). Att det inte blev en fortsättning var ganska naturligt, säger han till SVT Sport.

Efter 4-1-segern i premiären mot Nordirland vände lyckan för Norge.

– Sen kom vi till drabbningen med England, där vi inte ens hade kunnat drömma om att vi skulle få den matchen och stora förlusten. Den i sin tur påverkar ingången till matchen mot Österrike och det är fullt naturligt.

Tung stämning i Norge

Det låter som att spelartruppen var nedbruten inför Österrike?

– Ja, fullt förståeligt. Det var svårt att där och då, efter den insatsen, gjuta mod i alla. Det handlar ju inte bara om spelartruppen, det handlar om ledarstaben också. Alla försökte verkligen och jobbade väldigt hårt med sig själva för att bygga upp tron.

Hur var stämningen i truppen efter förlusten mot England?

– Väldigt besviket. Det var nog många som kände att det här var på en lägre nivå än vad vi någonsin hade kunnat tro.

– I efterhand lider jag med spelarna som har fått vara med om en sådan förnedring som det var.

Sjögren om de orealistiska målen

Var det realistiskt att ha ett medaljmål?

– Nej, egentligen inte. Vi hade satt upp ett drömmål i sig att ta medalj. Det var väl en extremt positiv realism i det. Om vi hade träffat rätt på allt så hade vi haft möjlighet att ta medalj. Men med konkurrensen var det inte realistiskt.

Det har ju varit en hel del kritik mot dig. Hur hanterar man det som person?

– Jag är ju också människa, jag är ju ingen robot som är immun mot vad folk tänker och tycker. Men det är en del av det här.

– Man får vara lite som en gås och låta det rinna av, men det är klart att man blir lite präglad av det.

Vad väntar framåt jobbmässigt för dig?

– Jag är motiverad att ta mig an ett projekt, väldigt gärna på klubbsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.