Alexis Sánchez nätade för första gången på fem månader. Foto: Bildbyrån

Mästaren Chile inledde Copa America med seger

Publicerad

De dubbelt regerande mästarna Chile har inlett Copa América på allra bästa sätt. Japan avfärdades med 4–0 i brasilianska São Paulo.

– Utmaningen i dag var att undvika en dålig premiärmatch. Vi var ödmjuka och behöll fötterna på marken. Vi spelade mot ett lag som var starkt i alla avseenden, säger Chiles förbundskapten Reinaldo Rueda till AP.

Bakom resultatet döljs en kamp där specialinbjudna Japan inledningsvis dominerade, men hade svårt att komma till avslut. Och när de gjorde det lyckades anfallstalangen Ayase Ueda inte förvalta lägena.

Chile effektivt

I stället tog Chile över allt mer och när Erick Pulgar nickade in 1–0 efter hörna var det inte orättvist. I andra halvlek kopplade Chile greppet ytterligare, inte minst genom sin effektivitet i anfallen.

Glädjande för laget är att Alexis Sánchez åter hittade målet, för första gången på fem månader. Manchester United-spelaren har inte representerat sitt land sedan november i fjol och nätade direkt i återkomsten. Sánchez nick till 3–0 var hans 42:a för sitt land, och han är därmed fortsatt rekordmålgörare för Chile.

Målet behövdes för att inte tappa mark i den interna kampen. Eduardo Vargas, som är Chiles nästbäste målskytt genom tiderna, gjorde nämligen såväl 2–0 som 4–0 och har nu kommit upp i 40 landslagsmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer