Foto: Bildbyrån

Match mellan division 4-lag inställd – på grund av risk för matchfix

Uppdaterad
Publicerad

I princip all elitidrott är inställd. Då ökar spelet på träningsmatcher lavinartat.
I dag har en match mellan två division 4-lag ställts in – på grund av risk för matchfixning.
– Vi förväntar oss fler fall, säger polisen Fredrik Gårdare till SVT Sport.

Att det i princip inte är någon elitidrott igång betyder inte att det inte finns något att satsa pengar på, för de som vill det.

Mängder av spelbolag tillåter nämligen spel på träningsmatcher, även bland lag långt ner i seriesystemet. Och aktiveten på träningsmatcherna är betydligt större nu än normalt, bekräftar Dan Korhonen, chef och produktansvarig för sportsbetting och spelsäkerhet på Svenska Spel.

– De omsätter nog fem gånger så mycket som normalt, säger han, men betonar samtidigt att Svenska Spel är väldigt restriktiva kring vilka träningsmatcher de erbjuder spel på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vill se krafttag mot matchfixning Foto: TT

Bland annat tillåter de inte träningsmatcher som innehåller lag från lägre serier än division 2.

– Och vi har en mycket mer gedigen process när vi oddssätter de här matcherna. Våra oddssättare måste kontakta båda klubbarna för att få koll på trupperna och deras inställning till matcherna, så att vi kan säkerställa att vi sätter rätt odds och att det är spelsäkert, säger Korhonen.

Gick att spela på hos stora spelbolag

Och spelsäkert bedömdes det inte vara när två division 4-lag i dag skulle spela en träningsmatch in. Det ställdes nämligen in en match, på grund av risk för matchfixning. Matchen gick att spela på ett par stora spelbolag som är aktiva i Sverige.

– Vi fick indikationer på att det fanns risk att det skulle gå att manipulera resultat eller liknande. Och bara indikationer på en sådan sak – detta coronavirus som sprids inom fotbollen – gjorde det ganska enkelt för oss att besluta att matchen inte skulle spelas, säger ordföranden i en av de aktuella klubbarna till SVT Sport.

Vad var det för indikationer?

– Det kom från flera olika håll att det skulle spelas på den här matchen, och att det gick att göra det. Och när det bevisligen gick att spela på matchen, kombinerat med att det var en träningsmatch, så var det ett enkelt beslut. Inget av det här är på något sätt förenligt med något som vi står för, och är det bara minsta risk att vår förening skulle vara med i något som mörka krafter håller på att göra sig vinning i så ställer vi det.

– Detta är ju något av det mest avskyvärda som finns i vår idrott.

”Inte förvånansvärt”

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som leder Aktionsgrupp Idrott, polisens grupp som arbetar med idrottsrelaterad brottslighet, blev inte överraskad när han fick höra talas om den aktuella händelsen.

– Det är inte förvånansvärt, utan det har vi väntat på de senaste dagarna. Vi får rapporter från Riksidrottsförbundet om tecken på en kraftigt ökad betting mot Sverige, vi ser matchfixningsnätverk som riktar sin verksamhet mot de få länder som har någon form av tävlingsspel, säger han.

“Fler fall än vanligt”

Polisen har dock ingen förundersökning igång just nu, relaterad till matchfixning mot någon träningsmatch den senaste tiden.

– Men vi förväntar oss att få in det. Både när det genomförs träningsmatcher och när de här divisionerna kommer igång, så  förväntar vi oss betydligt fler fall än vanligt, säger Gårdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer