Mathias Normann. Foto: Bildbyrån.

Mathias Normann stängs av från spel i Norges landslag

Uppdaterad
Publicerad

Mathias Normann stängs av från det norska fotbollslandslaget på grund av att han återvänder till rysk fotboll.

Förbundet har därmed ändrat ställning i frågan.

– Det var inget svårt val, säger förbundskaptenen Ståle Solbakken till NRK.

När det blev känt att Normann var på väg till Dynamo Moskva sa Solbakken att det inte hade någon påverkan på hans roll i landslaget.

Men nu kommer förbundet med nya bud och har meddelat spelaren att han inte kommer vara aktuell för nästa samling.

”Ringde honom”

– Det var inget svårt val. Jag ringde honom när jag hörde talas om det i lördags och informerade honom om vad som med största sannolikhet skulle bli konsekvensen om han skrev på. Det gjorde han i dag, säger Ståle Solbakken.

Normann lånades ut till Norwich av ryska Rostov ifjol och nu pekar mycket på att han fortsätter karriären på lån i Dynamo Moskva.

Han säger att ”man inte ska blanda politik och fotboll” och beskriver läget i Moskva som säkrare än det i Rostov, nära gränsen till Ukraina.

– Det har funnits intresse från flera håll, men det här var den bästa sportsliga möjligheten jag hade, har Normann tidigare sagt.

Klaveness vill sätta press

Norska fotbollsförbundets ordförande Lisa Klaveness kallar situationen för extraordinär.

– Norsk och europeisk fotboll är överens om att sätta gemensam press på Ryssland som en krigförande part, som också har använt maktpositioner inom idrotten mycket aktivt, säger hon i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.