Mathias Normann är klar för ny rysk klubb. Foto: Bildbyrån

På väg till rysk klubb: ”Kontroversiellt”

Uppdaterad
Publicerad

Den norska fotbollsspelaren Mathias Normann har valt att återvända till Ryssland för att spela i en av huvudstadsklubbarna.

– Jag ska dit och spela fotboll och jag är nöjd med det, säger han till TV 2.

I nuläget riskerar han dock inte sin landslagsplats.

Svenska ishockeyspelare som väljer att spela i ett ryskt klubblag får inte spela i Tre kronor. Men för fotbollsspelaren Mathias Normann, som har gjort tolv landskamper för Norge, är hans nya klubbval inte något som direkt diskvalificerar honom från landslagsspel.

– Nej det är det inte, säger Norges förbundskapten Ståle Solbakken till VG.

Han påpekar dock att han nyss fått beskedet.

– Det råder ingen tvekan om att detta är kontroversiellt i den tid vi lever i nu. Det finns inte några restriktioner eller resolutioner riktade mot enskilda idrottare heller, säger han.

”Ganska enkelt val”

Den senaste säsongen har Normann spelat i engelska Norwich, på lån från ryska Rostov. Efter degraderingen till Championship blev det ingen förlängning av kontraktet och då var valet att flytta tillbaka till Ryssland på ett annat lån inte svårt.

– Det är ganska enkelt. Just nu är det den bästa sportsliga möjligheten jag har. Då slutade det med detta, säger Normann till TV 2.

Anledningen till att han själv berättar om valet är för att han vet att det kommer att kritiseras.

– Det är en sak jag har lärt mig i karriären, det är att man inte ska blanda politik och fotboll. Jag ska dit och spela fotboll och jag är nöjd med det.

”Många faktorer spelar in”

Han vill dock vara tydlig med att han fördömer Rysslands krigföring i Ukraina. I mars sade han att han ”så klart inte vill tillbaka till Ryssland”. Han menar nu att förutsättningarna ändrats.

– Nu är det många faktorer som spelar in som jag inte kan kontrollera. Det har funnits intresse från flera håll, men det här var den bästa sportsliga möjligheten jag hade.

Vilken klubb det handlar om är ännu inte känt.

MER RYSSLAND: Spelare lämnar Ryssland – ett lyft för CHL: ”Höjer nivån” (30 augusti)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många lag har fått förstärkning från KHL då de jagar CHL-titeln. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.