Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shakhtar Donetsk mot Metalist 1925 Kharkiv var premiären av den ukrainska säsongen. Foto: Bildbyrån

Trots kriget – idag har den ukrainska ligan premiär

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina satte naturligtvis stopp för all idrott i landet. Men idag återvänder i alla fall en del då en ny säsong av herrarnas fotbollsliga inleds.

– Vi är redo, vi är starka och vi ska visa hela världen Ukrainas livskraft, säger Shakhtar Donetsks lagkapten Taras Stepanenko till ESPN.

Shakhtar Donetsk mot Metalist 1925 Kharkiv på Olympiastadion i Kiev. Det blir den ukrainska ligans första premiär efter att Ryssland invaderat landet tidigare i år.

Det är förstås ändå långt i från som vanligt. Shakhtar Donetsk brukar inte spela sina hemmamacher i Kiev och ingen publik är tillåten på matcherna.

Idrott och politik

– Vi har regler för i fall det kommer ett alarm och vi måste söka skydd”, säger Stepanenko.

Alla matcher kommer att spelas i området runt Kiev och längre västerut. Två lag, Desna Tjernihiv och Mariupol, är inte med på rgund av städerna har drabbats så hårt av kriget.

Ligans omstart välkomnas av Ukrainas ledare.

– Jag pratade med vår president, Volodymyr Zelenskyj, om hur viktigt fotboll är för att distrahera. Vi pratade om hur fotboll kan få oss att tänka på framtiden, sade Ukrainas fotbollsförbunds ordförande Andrej Pavelko tidigare i sommar.

ARKIV: Fotbollsproffset om tiden i krigets Ukraina:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet