Matilda Plan – utan plan på att sluta

Uppdaterad
Publicerad

Att dubblera i två sporter på elitnivå är inte så vanligt. Men om man satsar allt och ställer krav kan det vara möjligt.

– Så länge jag kan dubbelidrotta vill jag det. Men man måste stå på sig om man verkligen vill, säger 19-åriga talangen Matilda Plan.

Hon är ordinarie i Eskilstuna United i damallsvenskan i fotboll och spelar bandy i Västerås SK och landslaget.

Säsongerna går in i varandra och det händer att Matilda Plan samma dag åker mellan bostaden och halvtidsjobbet på en skola i Katrineholm till fotbollen i Eskilstuna. Och sen till bandyträningen med Västerås SK innan hon ska hem igen. Och klubbarna har accepterat hennes krav.

– Hade jag bara spelat fotboll hade jag tröttnat. Med bandyn kommer jag ifrån på ett annat sätt. Så det gynnar mig bara, säger Plan som tog VM-guld i bandy i vintras.

”Vill inte sluta”

Frågan är dock hur länge hon kan fortsätta dubblera.

– Jag får alltid den frågan, hur jag tänker och hur jag ska göra. Men jag fortsätter så länge det går för jag vill inte sluta med nån av sporterna, säger hon.

Proffsdrömmen i fotboll finns där, men inte till varje pris.

– Jag har inte bråttom. Det kommer inte funka om jag har bandyn och jag skrivit kontrakt med Västerås i två år till, det kommer jag fullfölja. Den dag jag väljer sport så får vi se, säger Matilda Plan.

Se hela inslaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.