Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Vinberg om jobbiga tiden efter att hon inte fick plats i VM-truppen: ”Tog avstånd” Foto: Bildbyrån

Matilda Vinberg: ”Media påverkade mig mer än jag trodde”

Uppdaterad
Publicerad

Matilda Vinberg, 20, fick inte plats i VM-truppen.

Därefter följde en tuff tid för talangen.

– Media påverkade mig mycket mer än jag trodde, säger hon till SVT Sport.

Matilda Vinberg är tillbaka i landslaget. 20-åringen är uttagen i truppen till Nations League-matcherna mot Schweiz och Italien i slutet av oktober.

– Det känns verkligen jättekul. Det kom som en chock. Det är inget jag tar för givet att jag ska bli kallad. När jag såg att jag var med blev jag väldigt glad, säger hon till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Hammarbyspelaren fick beskedet under tisdagen – av sin egen bror.

– Jag var inte inne och kollade utan fick ett samtal från min storebror som sa: ”Grattis till uttagningen”.

– Jag tänkte vadå för uttagning? Då sa han: ”Ja, du ska spela mot Schweiz och Italien”.

”Var väldigt besviken”

Vinberg gjorde tre landskamper i våras strax innan truppen till VM skulle presenteras. I kombination med hennes framfart med Hammarby i damallsvenskan var det många som trodde att talangen skulle få en plats. Så blev det dock inte och hon fick istället se Sverige ta VM-brons hemifrån.

– Där precis efter VM-uttagningen var jag så klart väldigt besviken. Men jag tycker ändå att jag hanterade det bra. Jag fokuserade helt på fotbollen med Hammarby och att komma tillbaka från skadan i svenska cupen-finalen.

Tog avstånd från media

Hon medger dock att det var en tuff tid rent mentalt.

– Ja såklart, det var det. Just för att det var väldigt mycket skriverier och experter som trodde att jag skulle komma med som en ”joker”. Media påverkade mig mycket mer än jag trodde. Därför tog jag avstånd från media en tid efter uttagningen för att jag kände att jag ville jobba med det själv och fokusera på Hammarby.

Guldstrid med Hammarby

Parallellt med landslagsspel är hon också inblandad i en guldstrid med Hammarby. I skrivande stund är klubben en poäng bakom Häcken med tre matcher kvar att spela.

– Vi försöker njuta så mycket det går med tanke på var vi ligger i tabellen. Vi tar en match i taget. Ett guld skulle betyda allt. Det är fantastiskt att få vara med på resan och ett guld på det hade varit den största drömmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet