Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olof Mellberg är ny huvudtränare för Helsingborgs IF. Foto: Bildbyrån

Så ska Mellberg säkra HIF:s allsvenska kontrakt

Uppdaterad
Publicerad

De flesta av oss känner till spelaren och landslagskaptenen Olof Mellberg. Desto färre känner honom som fotbollstränaren. Att han spelat under tränare i den absoluta världstoppen har han med sig när han ska hjälpa Helsingborgs IF kvar i allsvenskan.

– Jag har tagit med mig lite från olika tränare som jag har haft. Jag har haft tränare som har gjort väldigt bra ifrån sig, som Valverde som är i Barcelona och Marcelino i Valencia. Ranieri hade jag i Juventus också, det är tunga tränarnamn som har presterat väldigt bra. Fotbollen har utvecklats mycket de senaste tio åren. Hur man jobbade då när jag hade dem, så jobbar man inte längre, säger Olof Mellberg till SVT Sport.

Som tidigare elitspelare finns det särskilt en tränare som sticker ut bland förebilderna.

– Jag gillar profilen Pep Guardiola som har varit på högsta nivå som spelare och har otroligt mycket erfarenhet därifrån men ändå är väldigt intresserad av utveckling.

Att vara före detta fotbollsspelare behöver inte betyda fördel för en elittränare.

– Jag tror många av oss före detta fotbollsspelare blir lite bekväma i vissa avseenden men man måste lägga ner tid och arbete om man ska hänga med, annars drar computer-coacherna iväg, säger Olof Mellberg.

Mellbergs spelarerfarenheter använder han främst i detaljer i försvarsspelet. I övrigt lägger han ner många timmar på att plugga träningsupplägg, taktik och scouting. Drömmen om att arbeta som tränare föddes först i slutet av spelarkarriären – men han har alltid varit intresserad av taktik.

– De tio senaste åren har fotbollen utvecklats enormt, inte minst med de hjälpmedel, den teknologi och forskning man kan använda under träning. Det gäller att hänga med hela tiden för att kunna dra nytta av de erfarenheter jag hade som spelare men även de som jag får som tränare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer