Nikola Djurdji och Markus Rosenbergs MFF är åter klart för Champions League. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Spelarflykt, dåliga resultat i allsvenskan och underläge efter bortamatchen.

Men Malmö FF har blivit Champions League-kval-specialister.

I kväll vände de underläget mot Celtic – och är åter klara för Champions League.

”Det är fantastiskt”, säger Markus Rosenberg till SVT Sport

Efter fjolårets succésäsong, där MFF blev första svenska lag i Champions League på 14 år och samtidigt försvarade sitt SM-guld, tappade de större delen av laget.

Det nybyggda laget har fått svårt att få spelet att stämma, och ligger just nu ”bara” femma i allsvenskan.

Champions League

Gjorde samma som i fjol

Men ute i Europa har det inte spelat någon roll. Nu är de, för andra året i rad, klara för världens största och finaste klubblagsturnering.

Och de gjorde det på ett sätt de börjar vara experter på vid det här laget.

Efter en sen reducering i bortamatchen mot Celtic (de gjorde samma sak mot Salzburg i fjol), så hade de bara ett mål upp inför kvällens returmatch i Skåne.

Rosenberg nådde högst

Och då blev det, precis som 2014, succé. Markus Rosenberg (vem annars?) gav laget en drömstart då han efter 22 minuter nådde högst upp på en hörna och stötte in 1–0.

Och i andra halvlek kom målet som fick arenan, som redan kokade, att nästan övertända. Vladimir Rodić slog en hörna (som kommit till efter en glödhet dubbelchans) och Felipe Carvalho nickade, via Celtic-spelaren Dedryck Boyata, in 2–0.

MFF stabilt bakåt

Därefter försökte Celtic pressa på för att utmana MFF:s ledning, men kom aldrig riktigt nära.

MFF var stabilt bakåt, och segern var aldrig riktigt hotad.

Därmed är laget, för andra året i rad, klart för Champions League.

– Man drömmer nästan, säger Rasmus Bengtsson till SVT Sport.

”Fantastiskt”

Markus Rosenberg var inte helt överraskad över slutresultatet.

– Vi gör det igen. Det är fantastiskt, säger han till SVT Sport.

Var det enklare än vad du trodde?

– Ja, faktiskt. Vi skapar alla stora chanser under matchen och det är närmare 3-0 eller 4-0 snarare än 2-1. De skickade långt och våra mittbackar vann alla dueller. Det som är mest imponerande är att vi har byggt ett helt nytt lag och så gör vi det igen.