Mikael Lustig har gjort sin sista landskamp. Foto: Bildbyrån

Mikael Lustig slutar i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Lustig väljer att avsluta sin landslagskarriär.

Förlustmatchen mot Ukraina i åttondelsfinalen i EM blev hans sista match.

”13 år av vänskap och gemenskap. Efter 13 år av stolthet är det dags att tacka för mig”, skriver han på Instagram.

34-årige Mikael Lustig har gjort sin sista landslagsmatch. Han meddelade sitt beslut på Instagram under tisdagsmorgonen.

”Jag sa till mig själv att jag kunde dö lycklig efter min första landskamp, att få vara en del av landslaget i alla dessa år är obeskrivligt.”, skriver han.

Lustig, till vardags i AIK, har gjort 94 landskamper och på dessa har det blivit 6 mål. Hans första landslagsmatch var en träningslandskamp borta mot USA 19 januari 2008. Första landslagsmålet kom mot Moldavien i en EM-kvalmatch 2011. Han gjorde också 2-4-målet i Sveriges klassiska 4-4-match mot Tyskland på Olympiastadion 2012.

”Landslaget har givit mig så många oförglömliga minnen och är så tacksam att jag fått vara en del utav det. Men framförallt så har jag fått chansen att spela och tillbringa tid med fantastiska människor. Så till er alla ledare och spelare, tack för allt! Jag älskar er.”, skriver han.

”En mycket klok spelare”

Lustig hann spela fyra mästerskap. EM 2012, 2016 och 2021 samt VM 2018.

– Micke har varit en bärande spelare under samtliga år som jag varit förbundskapten. En mycket klok spelare med stor spelförståelse. Hans engagemang, rutin, värme och humor har i allra högsta grad bidragit till att vi haft en så bra sammanhållning i truppen. Jag önskar honom största möjliga lycka till framöver, säger förbundskapten Janne Andersson i ett uttalande.

Lustig gjorde allsvensk debut 2005 med GIF Sundsvall där han spelade fram till 2008 innan karriären fortsatte i norska Rosenborg. 2012 gick han till skotska Celtic. Där stannade han fram till 2019, och efter en säsong i belgiska Gent gick han till AIK 2020.

9 juli meddelande Marcus Berg att han slutar i landslaget och sedan tidigare har även Andreas Granqvist sagt att landslagskarriären är över. Sebastian Larsson ska meddela under de kommande dagarna om han väljer att fortsätta i landslaget eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.