Kristoffer Olsson och Håkan Strandlund. Foto: Bildbyrån

Miljonsmäll för AIK – efter FI-sanktion

Uppdaterad
Publicerad

AIK tvingas betala drygt en miljon kronor i sanktionsavgift.

Anledningen? Klubben har inte följt reglerna kring offentliggörande av insiderinformation av en övergång, enligt Finansinspektionen (FI).

– Vi anser att det finns skäl att pröva det (igen), säger AIK:s finansdirektör Håkan Strandlund till SVT Sport.

I februari 2020 meddelade AIK att man utreds av Finansinspektionen som preliminärt bedömde att klubben inte följt reglerna i EU:s marknadsmissbruksförordning för börsnoterade bolag.

Det handlade om att AIK brutit mot skyldigheterna gällande offentliggörandet av insiderinformation kring Kristoffer Olssons övergång till ryska Krasnodar, som ägde rum 2019.

FI har nu beslutat att AIK ska betala en sanktionsavgift på 1,05 miljoner kronor, skriver klubben på sin hemsida.

– Vi kommer att titta på beslutet mer noggrant med våra rådgivare för att i detalj förstå vilken grund de har fällt oss på, säger AIK:s finansdirektör Håkan Strandlund till SVT Sport.

”Tittar på det rent juridiska”

När du vid första anblick tittat på beslutet, är det korrekt?

– Jag vill titta på beslutet noggrant innan jag gör bedömningen huruvida det är korrekt eller inte. Vi har bestridit beslutet i två års tid och den uppfattningen står jag fast vid; att det finns skäl att göra det ytterligare. Men vi tittar på det rent juridiska och hur det ser ut där.

– Vi har gått igenom vår process i hur vi medlar information till börsen och säkerställt att det skett i rätt tid. Vi har en trygg förmedling i pressmeddelande till Börsen.

”Ett väsentligt belopp”

Ni anser fortfarande att ni har följt reglerna?

– Vi anser att det finns skäl att för att pröva det.

Vad betyder sanktionsavgiften för AIK Fotboll?

– Det är ett väsentligt belopp för oss som vi vill undvika att betala. Vi har en stark finansiell ställning, så det påverkar inte långsiktigt. Men det är trist att eventuellt behöva betala de pengarna.

Skulle beloppet betyda att andra sektioner i klubben påverkas?

– Nej, det gör det inte.

ARKIV (17 april): Höjdpunkter från Malmö–AIK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.