Minst åtta personer trampades ihjäl före matchen

Uppdaterad
Publicerad

Det som var en fest på planen skedde i skuggan av en tragedi när minst åtta personer trampades ihjäl när de skulle ta sig in på stadion innan Kamerun mötte Komorerna i åttondelen av de Afrikanska mästerskapen.

Vittnen uppger att trängseln uppstod när grindarna till arenan stängdes. Omkring 50 000 personer försökte ta sig in på arenan som normalt har en kapacitet för 60 000 åskådare, men på grund av coronarestriktioner fanns det bara plats för 48 000.

Fyra män, två kvinnor och ett barn har bekräftats omkomna enligt en myndighetsrapport som nyhetsbyrån AFP tagit del av. En avliden av okänd ålder ska ha tagits om hand av sin familj.

”När polisen stängde porten kom en skara människor bakifrån, och jag fastnade så jag kunde inte gå tillbaka. Gud skonade mig, säger en av de åskådare som upplevde mardrömmen utanför Stade Paul Biya utanför stadion, till AP.

”För några av de skadade är tillståndet kritiskt”

Inga uppgifter om tragedin förkom under tv-sändningen från matchen.

Det närbelägna Messassi-sjukhuset har fått ta emot åtminstone 40 skadade personer som klämdes eller blev trampade på.

– För några av de skadade är tillståndet kritiskt. Vi kommer att överföra dem till ett specialistsjukhus, säger sjuksköterskan Olinga Prudence.

”Konstant förbindelse” med myndigheterna

Totalt har ett 50-tal personer skadats. Av de runt 50 skadade har två personer allvarliga huvudskador. För ett spädbarn uppges läget vara stabilt.

Afrikanska fotbollsförbundet meddelar i ett uttalande att man följer händelseutvecklingen och är i ”konstant förbindelse” med myndigheterna i Kamerun och den lokala arrangören.

Värdnationen Kamerun vann matchen med 2–1 och är klart för kvartsfinal mot Gambia.

Matchen spelades inför hemmafansen på Stade Paul Biya i stadsdelen Olembe i utkanten av Kameruns huvudstad Yaounde. Flera matcher är planerade att spelas på samma arena, bland annat finalen den 6 februari.

Presidenten kräver utredning

Afrikanska fotbollsförbundet meddelar att man följer händelseutvecklingen och är i ”konstant kontakt” med myndigheterna i Kamerun och den lokala arrangören.

Dessutom har landets president Paul Biya nu beordrat att en utredning ska påbörjas för att ”bringa klarhet i den här tragiska händelsen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.