Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige misstänks ha ett covidfall i truppen. Foto: Bildbyrån

Tre misstänkta covidfall i svenska EM-truppen

Uppdaterad
Publicerad

Mardrömsbesked för det svenska damlandslaget. Än så länge misstänks tre covidfall, testade via antigen-test, i truppen

Två spelare och en ledare har isolerats i väntan på nya tester.

– Fallen är inte bekräftade än. De har testat positivt med antigen-test, sedan vill vi bekräfta med PCR, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

I går var det guld och gröna skogar när Sverige avancerade till kvartsfinal. Men i dag tycks covid-19 ha drabbat den svenska EM-truppen.

”På grund av potentiella positiva covidfall behöver vi skjuta upp pressträffen som skulle börjat nu vid 14.00 (engelsk tid)”, skev landslaget i ett uttalande.

Filippa Angeldahl, Nathalie Björn och Olivia Schough skulle ha mött pressen.

Landslagsläkare Houman Ebrahimi närvarade på pressträffen och berättade att de hade upptäckt misstänkta covidfall hos tre personer inom den svenska EM-truppen.

– Fallen är inte bekräftade än. De har testat positivt med antigen-test, sedan vill vi bekräfta med PCR. Organisationen ska hjälpa oss att göra testen antingen ikväll eller imorgon, förhoppningsvis får vi svar inom 24 timmar efter det, sade Ebrahimi.

Har smittspårat

Tills fallen är bekräftade vill inte landslaget gå ut med vilka det är som har testat positivt, men det rör sig om två spelare och en ledare.

– Vi har gjort en smittspårning inom laget och de har testat negativt. De som har haft närkontakt med dessa personer under senaste tolv timmarna kommer vi övervaka ännu närmare, sa Ebrahimi och lade till:

– Nu skärper vi restriktionerna inom laget ännu mer, vi kommer bära munskydd inomhus där vi inte kan hålla avstånd. Men utomhus, där vi kan hålla avstånd, kommer vi vara utan munskydd.

Tydliga symptom

Enligt Houman Ebrahimi upptäcktes smittan hos en person som hade tydligare symptom. Hos de andra två med misstänkt smitta är symptomen väldigt vaga. Just nu är alla tre isolerade på sina hotellrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer