Orlando vann efter straffdrama i den amerikanska ligafotbollen i natt. Foto: Bildbyrån

Se sanslösa straffdramat i MLS-slutspelet: ”Helt vansinnigt”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under straffavgörandet fick Orlandos målvakt rött kort.

Andremålvakten ställde sig då mellan stolparna, men kallades bort.

I stället fick en back ta på sig målvaktshandskarna – och blev stor hjälte.

Vissa fotbollsmatcher är helt enkelt mer spännande än andra.

Nattens slutspelsmatch i amerikanska MLS mellan Orlando City och New York City var oavgjord, 1-1, efter full tid och förlängning. I stället fick matchen avgöras på straffläggning och där utspelade sig ett drama som nog hade imponerat även på de gamla grekerna.

Orlando-keepern Pedro Gallese trodde att han blev stor hjälte när han räddade New Yorks femte straff, från Taty Castellano. Men enligt domaren Allen Chapman hade Gallese lämnat mållinjen för tidigt, vilket enligt reglerna i MLS resulterar i ett automatisk gult kort.

Och eftersom Gallese redan hade blivit varnad för att han maskade i förlängningen fick han rött kort och hade spelat färdigt för dagen.

”Vi bad till Gud”

Orlandos andremålvakt Brian Rowe värmde snabbt upp och tog plats i målet. För att strax efteråt få reda på att han inte alls fick hoppa in. Laget var i stället tvungna att sätta en utespelare i mål, och försvararen Rodrigo Schlegel tog på sig den svåra uppgiften.

– ”Rodri” berättade att han testat att spela som målvakt som liten så vi gav honom bara handskarna och bad till Gud, säger tränaren Oscar Pareja.

Argentinaren fick visserligen se den första straffen gå in, men efter att han räddat ett försök från Gudmundur Thorarinsson kunde lagkamraten Benji Michael avgöra på den efterföljande straffsparken. Orlando vann med totalt 6-5.

– Jag hann inte tänka så mycket. När jag gjorde räddningen trodde jag först att vi hade vunnit så det var enorm glädje, sedan förstod jag att vi behövde vänta på ”Benjis” straff. När den satt var det bara glädje och jag tänkte på vilken tur vi haft, säger Rodrigo Schlegel, dagens stora hjälte.

”Det här var helt vansinnigt”

Lagkamraterna och ledarna i Orlando fick gnugga sig i ögonen för att förstå vad som precis hade inträffat.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Speciellt inte i en så viktig match, säger storstjärnan Nani, med ett långt förflutet i den internationella toppfotbollen, främst i Manchester United.

Tränaren Oscar Pareja igen:

– Efter det här kan jag bara skratta. Det här var helt vansinnigt. Men det är också tjusningen med idrott, vi är alla människor som är fulla av känslor och kan göra misstag. Bollen studsade verkligen vår väg i dag.

AIK:s förre guldhjälte, mittbacken Robin Jansson, spelade hela matchen för Orlando och satte en straff.

MLS

Orlando City SC logo

Orlando City SC

6 - 5

1-1 (Fulltid)

New York City FC logo

New York City FC

Exploria Stadium, Orlando, FL
Domare: Allen Chapman

Första halvlek

  • 1 - 0MålNani
    5'
  • 8'
    1 - 1MålChanot (Medina)

Straffsparksläggning

  • Missad straffMoralez (Missad straff)
  • 1 - 0MålAkindele
  • 1 - 1MålMedina
  • 2 - 1MålPerea
  • 2 - 2MålRocha
  • 3 - 2MålAntonio Carlos
  • 3 - 3MålTajouri
  • 4 - 3MålJúnior Urso
  • 4 - 4MålCastellanos
  • Missad straffNani (Missad straff)
  • Missad straffThórarinsson (Missad straff)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.