Miodrag Dzudovic fick i sista stund leda Montenegro mot Kosovo vilket gav internationella fotobyråer problem. Foto: TT.

Montenegros förbundskapten hoppade av före EM-kval

Uppdaterad
Publicerad

Det montenegrinska fotbollsförbundet har avskedat förbundskaptenen Ljubisa Tumbakovic efter att denne hoppat av EM-kvalmatchen mot Kosovo, som spelades i går kväll och slutade 1-1 inför tomma läktare.

Grupp A-matchen mellan balkanländerna spelades inför tomma läktare på Gradski stadion i Podgorica efter att vissa fans skrikit rasistiska ramsor mot England tidigare i år. Runt stadion patrullerade stora säkerhetsstyrkor för att säkerställa ordningen.

Före matchen hoppade den serbiske förbundskaptenen Ljubisa Tumbakovic av. Beskedet kom som en chock för det montenegrinska förbundet, som kallade till ett krismöte direkt efter matchen.

EM-kval fotboll

”Förutom att det var en obehaglig överraskning bryter Tumbakovics handling mot hans professionella plikt som angetts i kontraktet”, skriver förbundet, enligt Reuters. Tre serbiskfödda spelare deltog dock i matchen för Montenegro.

Ex-landslagman fick leda montenegrinska laget

Matchen leddes av den förre montenegrinske spelaren Miodrag Dzudovic, 39, som spelade i landslaget 2008-2013. Hans inträde var så nytt att internationella fotobyråer har Tumbakovic (som är 27 år äldre) namngiven på bilder av Dzudovic.

Dzudovic fick internationell uppmärksamhet när han hamnade i en närkamp med Englands Wayne Rooney i en EM-kvalmatch 2012, som gav tre matchers avstängning, vilket gjorde att Rooney missade hela gruppspelet för England i det efterföljande slutspelet i Polen/Ukraina.

Serbiskfödda spelare hoppade också av

Även de serbiskfödda spelarna Filip Stojkovic och Mirko Ivanic hoppade av matchen. Podgoricatidningen Vijesti har uppgifter om att fansgrupperingar i Serbien ligger bakom avhoppen.

”Saker som inte har med sport att göra besegrade fotbollen i det här avseendet”, skriver förbundet.

Kosovo med 90 procents etnisk albansk befolkning förklarade sig självständigt från Serbien 2008. Två år tidigare gick Montenegro ur unionen med Serbien och blev stjälvständigt. Samtliga länder tillhörde under flera decennier Jugoslavien, som föll samman 1992.

Statskontrollerad media i Serbien har enligt AP riktat kampanjer mot serbiska spelare för att dessa inte ska spela mot Kosovo, som inte erkänns av Serbien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet