Mourinho gillar kvällens domare Lahoz. Foto: Bildbyrån

Mourinho om kvällens domare: ”Han gillar inte filmare”

Uppdaterad
Publicerad

Spanjoren Mateu Lahoz dömer kvällens möte mellan Sverige och Italien. Manchester United-tränaren José Mourinho har tidigare hyllat honom.

– Han är den typen av domare som inte gillar filmare, sa portugisen i februari 2011.

Sverige gör sig redo för returmöte med Italien i playoff till VM 2018. Kvällens match spelas på San Siro och domaren heter Mateu Lahoz, 40, från Spanien.

Manchester United-tränaren José Mourinho har tidigare talat gott om Lahoz, som blev utsedd till bäste domare i La Liga 2013/14.

VM-kval fotboll

– Han är fantastisk och har en filosofi jag verkligen tycker om. Han är den typen av domare som inte gillar filmare, sa Mourinho enligt spanska ABC i februari 2011.

”Vill veta om de är pappor”

Spanska tidningen Marca menade i mars 2017 att Lahoz är den mest skojfriska domaren i La Liga. Lahoz själv berättade hur han förbereder sig inför matcher.

– För mig är det viktigt att läsa i tidningarna för att förstå mig på spelarna. Känner de press? Har de blivit anklagade för att filma? Jag vill veta om de är pappor eller om de har mist någon närstående. Jag lägger ner timmar på att läsa på, titta på videoklipp och föra noteringar till nästa match.

Lahoz gav exempel på olika matchsituationer, bland annat från Real Madrids match mot Leganés förra året, där Cristiano Ronaldo blev varnad en kvart in i första halvlek.

Domaren gick fram till portugisen när spelarna lämnade planen för halvtidsvilan.

– Jag frågade: ”Cris, är du irriterad eller någonting?”

”Undrade när min bar öppnar”

Ett annat exempel återberättas av Malagas försvarare Weligton. Brasilianaren äger en bar och i mötet med Atletico Madrid ställde Lahoz en fråga.

– I slutminuterna kom han fram och undrade hur dags min bar öppnar. För mig var det konstigt. Baren hade redan öppnat och jag hade behandlat honom utmärkt om han kom dit. En annan gång, mitt under match, frågade han mig om min bil, sa Weligton.

Lahoz har varit Fifa-domare sedan just 2011. Han dömde mötet mellan Italien och Nordirland (3-0) i oktober 2011, men har aldrig dömt en Sverige-match.

Spanska supercupen samt final i spanska cupen mellan Real Madrid och Barcelona är andra nämnvärda matcher på Lahoz meritlista.

Turken Cuneyt Cakir dömde fredagens möte på Friends Arena, där Sverige alltså vann med 1-0.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet