Zećira Mušović. Foto: Bildbyrån

”Annars hade jag inte varit här”

Uppdaterad
Publicerad

Hedvig Lindahl saknas.

Nu vill Zećira Mušović i hennes frånvaro visa att hon kan utmana om målvaktspositionen i landslaget.

– Jag har en möjlighet, säger Mušović till SVT Sport.

Chelseamålvakten Zećira Mušović är tillbaka i landslaget. För hon stoppades från den senaste samlingen i Malta på grund av reserestriktioner.

Hon missade då möjligheter att visa sina kvalitéer mellan stolparna, för sedan flytten i december från Rosengård till Londonklubben har det blivit sparsamt med speltid. Endast två av 14 möjliga starter i cupen och ligan och ingen i Champions League där Chelsea nu är framme i semifinal efter vinst i kvarten mot Wolfsburg.

– Oerhört tacksam över möjligheten att få spela. De första månaderna har jag varit inställd på att komma in i miljön, träna på, bli bättre, lära sig. Jag känner ett stort förtroende från tränarna, säger Zećira Mušović.

Hur är träningsanläggningen jämfört med den i Rosengård?

– Det är helt magiskt, jag känner mig oerhört tacksam över att jag har fått den här chansen och att jag får uppleva det under min karriär. Och jag hoppas verkligen att de yngre spelarna i nästa generation får ha detta som vardag. För det är sjukt coolt och det är så här det ska vara.

Till den här landslagssamlingen, med landskamper mot Polen och regerande världsmästarlaget USA, har Hedvig Lindahl – ordinarie målvakt – blivit tillsagd att stanna i Spanien på grund av coronasmitta i klubblaget Atletico Madrid. Och Mušović kan nu få fler chanser att visa vad hon har utvecklat i Chelsea.

”Lägger ner maximalt arbete”

– Vi får se om ledargänget ser någon skillnad. Men jag har tränat i en sjukt bra miljö med världsspelare på varenda position, med världsspelare som mina konkurrenter. Jag har lärt mig väldigt mycket.

Det här är lite uppladdning före OS, där är det två målvakter som tas ut. Hur ser du på dina möjligheter att vara en av dem?

– Den här samlingen som jag är med på här ser jag som en möjlighet att visa upp mig. Och ytterligare visa vad jag har lärt mig, och visa den utveckling som jag är inne i. Sedan litar jag på processen, jag litar på att jag lägger ner det maximala arbetet på och utanför planen varenda dag. Men absolut att möjligheten finns, annars tror jag inte att jag hade varit här.

Sverige möter USA i träningslandskamp den tionde april, och Polen den trettonde april. Båda matcherna sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.