Zecira Musovic spelade Champions League med Rosengård så sent som för en månad sedan. Nu är det Chelsea som gäller. Foto: Bildbyrån

Musovic om att slå sig fram i Chelsea: ”Jag konkurrerar på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Zecira Musovic har haft en konkurrenssituation med Jennifer Falk om att stå i svenska landslaget. I nya klubben Chelsea är det en ännu tuffare situation med Tysklands och Englands landslagsmålvakter i truppen. Men Musovic räds inte.

– Jag konkurrerar på allvar, säger Musovic till SVT Sport.

Hon åkte över till London den 3 januari och fick inte plats i truppen när Chelsea slog Reading med 5-0 i  återstarten av engelska damligan i söndags. Då stod den tyska landslagsmålvakten Ann-Katrin Berger i målet medan den engelska landslagsmålvakten Carly Telford satt på bänken. Musovic stimuleras av konkurrensen. 

– Vi tävlar på samma villkor om att få spela. Det är en konkurrenssituation och det är träningarna som avgör. Jag har kommit in lite mitt i allting men utifrån det jag har sett så är det så att vi konkurrerar på samma villkor. Det är den som är bäst på träningarna som också kommer att få spela, säger Musovic som märkt en mycket högre intensitet på träningarna som håller betydligt högre klass än vad hon är van vid från tiden i Rosengård.

”Jag är inte här för att turista”

– Ett första steg är att anpassa mig till träningsmängden och att låta kroppen anpassa sig till det och lära mig lagets principer, vilka spelare jag spelar med. Men det är klart att jag har höga förväntningar och jag är inte här för att turista.

Även om det är två bättre meriterade målvakter så har Musovic gott hopp om att kunna slå sig fram.

– Det är två väldigt bra målvakter men samtidigt när du blickar ut över Europa så ser det ut så i topplagen: Det finns två, tre väldigt bra målvakter i truppen och det är sällan någon av dem sticker ut. Det är en väldigt bra konkurrens och en väldigt bra miljö för mig att vara i. Det är ett gäng som värnar om målvaktsgemenskapen och att man har kul på träningarna. Det är glädje kombinerat med en otrolig kvalitet. Den kombinationen och den konkurrensen kommer att vara lysande för mig.

”Måste ha tålamod i början”

Hur mycket räknar du med att få spela framöver?

– Jag har precis kommit över från Sverige, från en liga till en annan liga, och det är väldigt stor skillnad, även lagen sinsemellan är det väldigt stor skillnad med en annan intensitet och jag måste ha tålamod här i början så att jag kommer in i allting.

Hur tycker du att du står dig genemot Berger och Telford när ni tränar?

– Bra, känner att jag kommit in i det men det är såklart vissa tekniker som är annorlunda jämfört med det jag jobbat med i Sverige. De bitarna känner jag att jag behöver anpassa mig till. Men jag lär mig och är väldigt nyfiken och förväntansfull att lära mig de specifika teknikerna. Den generella teknik som finns överallt i världen känner jag att jag behärskar och ligger långt fram. Jag konkurrerar på allvar.

”Fantastiskt med två svenskor i laget”

Så har du två svenska lagkamrater i Jonna Andersson och Magdalena Eriksson. Hur upplever du det?

– Det är fantastiskt med två svenskor i laget. Vi är ett litet skandinaviskt gäng med danska och norska spelare, ett gäng som kan prata svenska med varandra och det är jätteskönt, speciellt när man kommer hit som ny till ett lag.

På söndag väntar Manchester United hemma i en seriefinal. Musovic var inte med i truppen senast och vet inte hur ledningen resonerar inför söndagens match.

– Ingen aning. Jag gör mitt bästa på träningarna så får vi se.

KLIPP: Hedvig Lindahl efter succécomebacken: ”Jag är stolt” (14 jan 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hedvig Lindahl blev hjälte för Atlético Madrid i comebacken. Foto: Bildbyrån/skärmdump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer