Den åtalade ex-allsvenske spelaren anländer till tingsrätten. Foto: Andreas Hillergren/TT

Mutåtalade spelaren: ”Gått över alla gränser”

Uppdaterad
Publicerad

Han friades i tingsrätten, men blev avstängd i fyra år av Svenska fotbollförbundet.

Den mutåtalade ex-allsvenske spelaren talar nu för första gången ut.

– Enligt mig har man gått över alla gränser som finns, säger spelaren om förbundets avstängning.

Under onsdagen avslutades rättegången i hovrätten mot den mutåtalade ex-allsvenske spelaren och tre medåtalade män. Elitspelaren var en av två som frikändes helt och hållet i tingsrätten i början av juni. Han åtalades för tagande av muta och spelfusk i samband med en allsvensk match våren 2019.

”Jag är oskyldig”

Under hela processen har elitspelaren, som sedan januari 2020 tillhör en utländsk klubb, valt att inte prata med journalister men efter hovrättsförhandlingen valde han att ställa upp på en kortare intervju.

– Jag vet att jag är oskyldig. Det har jag vetat sedan dag ett, men det är inte kul, säger spelaren.

Trots att han frikändes i tingsrätten stängde Svenska fotbollförbundet i september av honom från all svensk idrott i fyra år.

– Enligt mig har man gått över alla gränser som finns. Sedan om jag har rätt eller fel – det är upp till var och en att bedöma, säger han.

Hans försvarsadvokat Frank Thorstensson säger att spelarens fotbollskarriär i princip har blivit ödelagd på grund av rättsfallet och den långa avstängningen.

– Det har det gjort, självklart. Men jag har inte gett upp, säger spelaren.

”Var finns bevisen?”

Enligt åklagarna ska elitspelaren ha tagit ett gult kort i den allsvenska matchen som motprestation till ett lån på 300 000 kronor från en medåtalad 31-årig man. Försvaret har under rättegången i såväl tingsrätten som hovrätten framhärdat att det rör sig om ett regelrätt lån utan krav på någon motprestation.

– Var finns bevisen på att jag har gjort det som de (åklagarna) säger? säger fotbollsproffset.

– Vi tycker att tingsrätten gjorde rätt bedömning och vi tycker inte att åklagarna har lagt fram något nytt nu som kan ändra tingsrättens bedömning, säger advokat Frank Thorstensson.

Elitspelaren anser att fotbollsförbundet inte har varit konsekvent i besluten gällande de fyra som är misstänkta i den aktuella matchfixningshärvan. Alla har en bakgrund inom fotbollen, men de tre andra har befunnit sig på lägre nivåer.

– Det var jag och en till person som blev friad. Den personen blev avstängd i sex år. En person som blev dömd i tingsrätten blev avstängd i fem år. Säger inte det allting?

Advokaten anser att förbundet inte borde ha tagit beslutet mot elitspelaren med tanke på den friande domen i tingsrätten. Han får frågan om han tror att fotbollen och idrotten ser ett signalvärde i och med domen.

– Det tror jag nog. För det finns ju väldigt lite praxis och det är därför jag tror att det här går till HD (Högsta domstolen), säger Frank Thorstensson.

Avstängningen är överklagad till Riksidrottsnämnden (Rin), men enligt Frank Thorstensson inväntar Rin hovrättsdomen innan ett beslut fattas.

TT: Elitspelaren är ju avstängd globalt av Fifa – driver ni någon process gällande den avstängningen?

– Inte i dagsläget. Vi ska avvakta lite, säger Thorstensson.

”Har också känslor”

Hovrättsdomen kommer om två veckor.

– Jag är inte nervös, för jag vet att jag inte har gjort det, säger spelaren.

Han vill inte att människor ska tycka synd om honom, men berättar att det har varit en tuff tid.

– Du kanske inte gillar mig som fotbollsspelare, men jag är en människa. Jag har också känslor, säger fotbollsproffset.

Åklagarna yrkade på villkorlig dom och dagsböter för elitspelaren.

KLIPP: Efter lagändringen: Matchfixning i lägre serier verkar ha försvunnit (30 november 2021)

Efter lagändringen: Matchfixning i lägre serier verkar ha försvunnit

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.