Foto: TT/SVT

Yrkar på villkorlig dom för mutåtalad spelare

Uppdaterad
Publicerad

Den femte matchfixningshärvan som nått svensk domstol är på väg att avslutas i hovrätten.

Åklagarsidan yrkar på villkorlig dom och dagsböter för den mutåtalade ex-allsvenske spelaren, som friades i tingsrätten.

– Det rörde sig om en mindre manipulation vid ett tillfälle, säger åklagaren Staffan Edlund.

Den ex-allsvenske fotbollsspelaren är på plats i salen när rättegången i hovrätten avslutas på onsdagseftermiddagen. Han friades för mutbrott och spelfusk i tingsrätten i början av juni.

Åklagarna hävdar att spelaren medvetet har tagit ett gult kort i en allsvensk match våren 2019 som motprestation för ett lån på 300 000 kronor, men tingsrätten ansåg att det saknades stödbevis för en fällande dom.

”Ingen stor påverkan”

I hovrätten framhåller åklagarsidan att elitspelaren var i stort behov av att låna pengar på grund av att han hade ett omfattande spelmissbruk. Då var det inget stort steg att ta en varning som en motprestation för ett lån, anser åklagarna.

– Det innebär ingen stor påverkan på vare sig matchen eller för honom själv i det läget, säger Staffan Edlund, en av två åklagare i fallet, om det gula kortet.

Eftersom det rör sig om en enskild händelse yrkar inte åklagarna på fängelse för elitspelaren utan att påföljden ska bli en villkorlig dom och dagsböter.

– Det har visserligen varit en allsvensk match, men det rörde sig om en mindre manipulation vid ett tillfälle, säger Staffan Edlund.

Åklagarsidan anser att det finns bevis för att det rör sig om en överenskommelse, men försvaret anser att det rör sig om ett regelrätt lån utan krav på någon form av motprestation.

Detta är den femte matchfixningshärvan som nått svensk domstol och samtliga har överklagats till hovrätten. I tre av fallen har det blivit en fällande dom i den högre instansen – i ett av fallen har hovrätten friat.

Fotbollsproffset har tjänat mycket pengar under sin karriär och har livnärt sig på fotbollen i cirka tio år. Han har tidigare uppgett att han inte har några sparpengar på banken – allt ska ha försvunnit på grund av spelmissbruket.

– Jag kan öppet säga att jag har haft ett missbruk. Det är inget jag är stolt över, men det är sant. Har man förlorat så mycket pengar måste det ses som ett missbruk, sade han under rättegången i tingsrätten.

Avstängd i hela världen

Nu kan han inte spela fotboll alls. Han har sedan mitten av februari varit avstängd från all idrottsutövning i hela världen och trots den friande domen i tingsrätten dömde Svenska fotbollförbundet honom till fyra års avstängning i Sverige.

Det beslutet har fotbollsspelaren, som sedan januari 2020 tillhör en utländsk klubb, överklagat till Riksidrottsnämnden. Det globala avstängningsbeslutet från Internationella fotbollsförbundet (Fifa) är alltjämt gällande.

Även en medåtalad 34-åring friades av tingsrätten från anklagelsen om spelfusk och att ha mutat elitspelaren. En 31-årig misstänkt matchfixare friades i åtalsdelen gällande det gula kortet, men fick villkorlig dom för spelfusk och för att ha mutat en 35-årig målvakt i division 3-laget Kvarnby. Målvakten dömdes för att ha tagit emot sammanlagt runt 45 000 kronor för att manipulera sex division 3-matcher säsongen 2019.

Se SVT:s dokumentär ”Kvarnbyfallet” på SVT Play.

KLIPP: Efter lagändringen: Matchfixning i lägre serier verkar ha försvunnit (30 november 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter lagändringen: Matchfixning i lägre serier verkar ha försvunnit

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer