Åklagaren vill se fängelsestraff i matchfixningsfall

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleds hovrättsförhandlingarna i två uppmärksammade matchfixningsfall.

I ett av fallen vill åklagaren se fängelsestraff, till skillnad från de dagsböter som tingsrätten utdömde.

I det andra fallet vill åklagaren se en fällande dom för en tidigare allsvensk spelare.

I somras kom Malmö tingsrätts domar i två uppmärksammade matchfixningsfall.

Den mest uppmärksammade delen, som handlade om ett gult kort i en allsvensk match 2019, slutade med friande dom.

Matchfixning

Division 3-matcher

Åklagaren hävdade att en spelare tagit ett gult kort med flit, vilket tingsrätten ansåg var sannolikt men inte stärkt utom rimligt tvivel.

Åklagaren överklagade därför domen.

Den andra delen av rättegången handlade om ett Malmö-lag som då spelade i division 3. Lagets målvakt stod åtalad för att ha tagit emot mutor för att säkerställa att laget skulle förlora vid sex olika tillfälklen. Både han och personen som skickat pengar till honom fälldes, mot sina nekanden.

”Tingsrättens domar för milda”

Straffet blev för båda personerna villkorlig dom och dagsböter. Domarna blev överklagade av båda parter, de dömda förnekar brott och vill bli friade, medan åklagaren vill se fängelsedomar.

I överklagandet skriver åklagarna Staffan Edlund och Johan Lindmark att tingsrättens domar är för milda.

”Det har handlat om en typ av brottslighet som har ökat mycket i omfattning under senare år, en brottslighet som är mycket svårupptäckt och som i detta fall drabbat en stor mängd personer med koppling till det fotbollslag som varit föremål för spelfusket. Vi menar därför att denna typ av spelfusk bör bedömas som ett artbrott samt att straffvärdet även ligger på en nivå som bör föranleda ett fängelsestraff”, skriver de, och utvecklar vidare:

”Tingsrätten har ansett att straffvärdet motsvarar ungefär den påföljd som skulle utgått för en person som utan planering gått in i en affär och där i stundens ingivelse tagit en lite dyrare jacka och gått ut utan att betala”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet