”Pappan” i laget svek Kvarnby IK – tog emot mutor för att laget skulle förlora

Uppdaterad
Publicerad

Inför säsongen 2019 värvade division 3-laget Kvarnby IK in futsallandslagets målvakt.

Han skulle vara en ”pappa” i laget – men det slutade med katastrof.

Ett drygt år senare åtalades han, och blev senare dömd, för att ha tagit emot mutor för att fotbollslaget skulle förlora.

2019 slutade Kvarnby IK, som mellan 2010 och 2018 spelade i division 2, sist i division 3 södra Götaland- med bara en seger på 22 matcher.

Några månader efter säsongen blev lagets målvakt, som även spelade i landslaget i futsal (inomhusfotboll) anhållen – och sedermera både åtalad och dömd i tingsrätten. Brottsrubriceringarna var spelfusk och mutbrott.

”Vi kunde ju leda...‘

Enligt tingsrättens dom hade målvakten, som värvades till klubben inför säsongen för att bidra med en rutin och agera ”pappa” för det unga laget, vid sex tillfällen tagit emot pengar – totalt 45 000 kronor – för att säkerställa att laget skulle förlora. Och att det låg till på det sättet – det var en chock för de styrande personerna i klubben.

– Det var ju lite konstigt, för att vi spelade ju bra fotboll,och vi tyckte att killarna var bättre än resultatet. Vi kunde ju leda matcher, och sen helt plötsligt så förlorade vi dem pang-bom och väldigt stort, säger föreningens ordförande Ann Åhman, i SVT-serien ”Kvarnbyfallet”, som skildrar vad som hände.

”Ett sånt otroligt svek”

I SVT Sports dokumentärserie medverkar även spelare och ledare i laget. Och det är många som känner sig svikna efter det inträffade.

–Jag känner att det är ett svek gentemot sina lagkamrater, att det är ett svek mot föreningarna  som man då har representerat under den här tiden, säger Ulf Jansson, som är tränare i laget nu, men under den aktuella säsongen tränade ett annat lag i samma serie, och fortsätter:

– Jag tycker det är tufft mot alla som lagt ner mycket tid för att vinna matcherna. Det är både ledare och det är föräldrar och det är ungdomar och spelare överlag.

– Då tycker jag att det känns konstigt att man sitter i ett omklädningsrum tillsammans och vill vinna en match, och så är det några som kanske inte vill det då tillräckligt mycket.

Målvakten nekade genom hela polisutredningen och rättegången.

Han har tackat nej till medverkan i serien, men förnekar genom sin advokat Henrik Timan samtliga anklagelser.

”Han har inte tagit emot några mutor och han har inte underpresterat i sin roll som spelare för Kvarnby IK. Han tycker att det är tråkigt att folk känner sig besvikna, men delar inte deras uppfattning om vad som hänt”.

Båda parterna överklagade tingsrättens domar. Hovrättsförhandlingarna inleds i dag, den 29 november.

Se den tre avsnitt långa serien här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.