Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tränarprofilen Richard Ohlqvist efter matchfixningsfallet: Hoppas att de stora stjärnorna funderar

Tränarprofilen Richard Ohlqvist efter matchfixningsfallet: Hoppas att de stora stjärnorna funderar

Uppdaterad
Publicerad

Richard Ohlqvist tränade Kvarnby IK under säsongen som ledde till att lagets målvakt dömdes för matchfixningsrelaterade brott.
Han hoppas att händelserna leder till förändring och att de stora stjärnorna tänker över sin medverkan i diverse spelreklamer.

Richard Ohlqvist har varit fotbollstränare i över 30 år. Han har tränat lag i alla serier utom allsvenskan och superettan, och var med och grundade Malmö FF:s fotbollsakademi – och har därigenom varit med och fostrat spelare som Oscar Lewicki, Mattias Svanberg och Anel Ahmedhodzic.

2019 tog han över Kvarnby IK, som då spelade i division 3, men åkte ur serien med dunder och brak. Efter degraderingen blev lagets målvakt åtalad och dömd i tingsrätten för att ha tagit emot mutor för att laget skulle förlora, i samband med att personer i hans närhet satsat pengar på att Kvarnby skulle förlora.

Spelaren har hela tiden nekat till brott och den 29 november inleddes hovrättsförhandlingarna i fallet.

”Chocktillstånd”

I serien Kvarnbyfallet berättar Ohlqvist om säsongen, och chocken när misstankarna uppdagades.

– När vi pratade med varandra sa vi bara: ”Va? Alltså, nej! Detta kan ju inte vara sant!” Sen när misstankarna kom så hamnade föreningen i ett chocktillstånd, berättar han i serien.

”Har spritt sig”

Ohlqvist, som under flera år var rektor på Malmö Idrottsgrundskola, hoppas dock att händelserna ska leda till något gott.

– Oavsett nivån på sin förening ska man utgå från att man ska informera och utbilda spelare, och oftast också vårdnadshavare, att detta är ett fenomen som har spritt sig. Och då talar jag om spelandet som sådant, att man ska vara observant på att detta inte är något som sker av ett syndikat i ett annat land, säger han, och fortsätter:

– Det har jag själv trott innan, men det har jag förstått nu att det kan vara mycket närmre än man tror. Så det gäller att alla förstår det kan hända oss också.

”Bombarderas med spelreklam”

I sin roll nära unga personer under många år har Ohlqvist på nära håll sett hur spelandet om pengar kring fotbollen har brett ut sig, och han säger att han nu hoppas att det som skedde Kvarnby kan leda till förändring.

– Jag skulle vilja att de stora aktörerna och det stora stjärnorna funderar på sin medverkandet i detta. Vi gör inte så ofta reklam för alkohol i Sverige, men vi gör reklam för spelandet.

– Men det är ju missbruk som missbruk, det ena är ju förmodligen lika farligt som det andra. Jag skulle vilja att de som når ut till den breda massan funderar kring sin medverkan i detta. Det ska inte bara vi på gräsrotsnivån som ska ha den moraliska kompassen, utan alla kan ha det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
60 sekunder: Kvarnbyfallet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer