Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Olivia Schough om den starka lagsammanhållningen. Foto: Bildbyrån

Olivia Schough om lagsammanhållningen: ”Något vi ser på med största allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Lägg taktik, teknik och spelet åt sidan för en stund.

Sverige jobbar stenhårt med lagsammanhållningen i jakten på ett efterlängtat VM-guld.

– Det är något vi ser på med största allvar, säger Olivia Schough.

Sverige gick obesegrat genom gruppspelet i VM, och under de inledande veckorna på andra sidan jorden har stämningen i laget varit påtagligt god. Spelarna lyfter just lagsammanhållningen och den harmoni som råder som en av nycklarna till framgång i VM.

– Det är något som har utvecklats under en lång tid egentligen. Det har alltid funnits en viss kultur upplever jag, sedan jag kom in i landslaget, att vi tar hand om varandra på ett väldigt bra sätt. Jag tror att de flesta känner sig väldigt trygga, säger Rebecka Blomqvist.

Damlandslaget i fotboll

”Känner varandra himla väl”

Många har varit med i landslaget under en längre tid. Elin Rubensson gjorde sin debut för över tio år sedan och beskriver lagsammanhållningen som den bästa någonsin.

– Det blir så när man har jobbat ihop under en längre tid, vi känner varandra himla väl och är bra på att få ut max av varandra och höja varandra. Vi pushar varandra, jag vet inte om ni hör det på träningarna, men alla pushar alla. Vi är glada för varandras skull, säger hon.

Assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman är tydlig med att alla inte är glada i laget hela tiden. Spelarna som fått stå åt sidan är besvikna och då gäller det att fånga upp det och prata om de bitarna.

Olivia Schough menar att de jobbar väldigt hårt för att vara på den platsen de är.

– Vi har många lagmöten där vi får öppna upp och lära känna varandra. Det bidrar med att man blir tryggare och kan vara själv. När jag har varit i lag där det inte har varit bra så har det heller inte blivit någon bra fotboll. Det här är något vi ser på med största allvar och verkligen är grymma på. Det gör oss till bättre fotbollsspelare också.

Se de bästa ögonblicken från fotbolls-VM på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet