Foto: Bildbyrån

Nanne Bergstrand lämnar Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Tränaren Nanne Bergstrand, 62, lämnar allsvenska Kalmar FF. Det efter att bara ha jobbat 25 procent med scouting efter att ha sjukskrivit sig för utmattningsdepression i juli.

– Jag trodde det drabbade andra, inte mig. Men det tar tid att komma tillbaka, sa Nanne Bergstrand på en presskonferens.

2017 återvände Bergstrand till Kalmar efter två år i Hammarby. Innan dess ledde han klubben i tio år (2003-2013) och tog dem till klubbens enda SM-guld säsongen 2008.

Efter Bergstrands sjukskrivning tog Henrik Rydström och Jens Nilsson över. Vem som leder klubben nästa säsong är ännu oklart. KFF meddelar att jobbet med att hitta Bergstrands ersättare börjar efter säsongen. Klubben meddelade också givetvis att man respekterade Bergstrands uppsägning, och att man heller inte stänger några dörrar för nya uppgifter för Bergstrand i klubben.

– Förra hösten var tuff. Jag är en förmåga att känna av känslor, inte minst negativa. Och när vi låg illa till och pressen ökade, samt att det var 32 spelare i truppen och bara elva fick spela, tog det på mig, sa Nanne Bergstrand med sorgsen blick.

Inte tillräckligt med vila

– Det var skönt med semester efter säsongen då, men den var inte tillräcklig. Jag trodde att jag var okej, men att vara chefstränare i allsvenskan kräver så mycket energi. Jag blev sjukskriven i tre och en halv månad nu i höst, men det är för lite.

I stället för att vara kvar i klubben, men inte arbeta som chefstränare, valde nu Bergstrand att säga upp sig.

– Under sjukdomstiden har jag lärt mig mycket om mig själv, om man inte återhämtat sig tillräckligt går det inte att göra ett bra jobb. Nu ska jag vila upp mig ytterligare, men jag stänger inga dörrar för nya uppdrag, så småningom. Man vet aldrig hur man känner, när man stänger en dörr, öppnas ofta en annan.

– Jag kan fortsätta som rådgivare, eller tränare. Jag gillar ju att förklara det här med fotboll, och kanske kan bli expertkommentator. Vi får se. Men jag vill tacka för allt stöd jag fått. Från KFF-supportrar och Hammarbyare. Det finns så mycket kärlek i den här världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.