Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Nannskog: ”Där fick vi se en riktig fullträff”

Uppdaterad
Publicerad

Nytt spelsystem – och svensk 2-0-seger borta mot Slovenien.

SVT Sports expert Daniel Nannskog är speciellt nöjd med en viss del av spelet.

– Det som verkligen blev bra i det här nya systemet var att vi fick se Dejan Kulusevski i sitt rätta element, säger han.

Sverige inledde Nations League-spelet med en bortavinst mot Slovenien. Före, under och efter matchen har mycket handlat om det nya svenska spelsystemet där förbundskapten Janne Andersson övergått till en 4-3-3-formation.

SVT Sports expert Daniel Nannskog är nöjd efter trepoängaren.

– Med tanke på att det var första matchen i 4-3-3 utan två centrala spelare i form av Victor Nilsson Lindelöf och Albin Ekdal, så var det en fullt godkänd insats.

”Där fick vi se en riktig fullträff”

Sveriges mål gjordes av Emil Forsberg och Dejan Kulusevski. Nannskog hyllar den sistnämndes insats.

– Det som verkligen var bra i det här nya systemet var att vi fick se Kulusevski i sitt rätta element. När vi skickade ut bollen på honom på kanten fick vi se honom kliva in med sin till avslut eller framspelning med sin fina vänsterfot. Han får komma rättvänd i sin favorityta. Där fick vi se en riktig fullträff.

Men försvarsspelet bör förbättras, enligt experten.

– När Sverige ägde boll på slovenernas planhalva och tappade den så blev det extremt stora ytor för hemmalaget att ställa om på. Det hade kunnat straffa sig mot vassare motstånd. Det blir viktigt att framöver ha en bättre balans och stänga ytorna. Mittfältarna får hjälpa backlinjen på ett bättre sätt.

– Om vi tittar på mittbackspositionen, som på senare tid har blivit väldigt intressant, så tycker jag att Carl Starfelt, Joakim Nilsson och Alexander Milosevic sköter det bra. De blev många gånger lämnade själva utan uppbackning från mittfältet – men de lyckades ändå lösa det på ett bra sätt.

”Har en tyngre dag”

Viktor Claessons insats lämnade en del att önska.

– Han har en tyngre dag, trots att han fixade straffen. Claessons tajming var inte där och det kändes som att han inte hade kontroll på benen. Det såg vi tyvärr också under förra samlingen och det intrycket är kvar. Jag skulle säga att det står öppet om den vänsterytterpositionen och att Jesper Karlsson och Anthony Elanga har en chans att knipa startplats.

Nannskog om fortsättningen av Nations League:

– Otroligt skön start ändå för Janne Andersson med en trepoängare och hållen nolla. Detta är en match att kunna analysera och utgå ifrån. På söndag väntar ett tuffare test mot Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.