Sverige segrade mot Slovenien i Nations League-premiären

Sverige har inlett Nations League med seger.

Slovenien besegrades med 2–0 efter att Dejan Kulusevski i slutminuterna ordnat en riktig fullträff på egen hand.

– Ibland spelade vi bra, ibland var det mindre bra. Att vinna är det viktigaste, säger Kulusevski till SVT Sport.

Det var långt ifrån fullsatt på Stadion Stožice i Slovenien, där Sverige inledde Nations League med seger på torsdagskvällen.

Det ”nya Sverige”, som innebar dels ett förändat lag, men också ett mer offensivt – men inte så intränat – spelsätt, var riktigt nära att ta ledningen redan efter tio minuter när Dejan Kulusevskis skott med vänsterfoten nådde Alexander Isak, som nickade in bollen i stolpen. Fler chanser kom – Krisoffer Olsson försökte sig ett par minuter senare på ett distansskott, men det gick utanför.

Herrlandslaget i fotboll

Forsbergs straff iskall

Sverige skapade alltså framåt, men blev allt för ofta för tunna eller felplacerade när Slovenien vann över bollen på egen planhalva. Motståndarna fick stora luckor och tog vara på dessa genom att vara snabba i omställningarna – och Robin Olsen fick, till slut med viss irritation för sina lagkamrater, styra bort flera slovenska anfall.

Det blågula ledningsmålet kom till sist efter att lagkapten Emil Forsberg varit iskall på straff och 1–0 till Sverige var ett faktum kort innan halvtidspausen.

KLIPP: Emil Forsberg gör 1-0 till Sverige på straff

Emil Forsberg sätter 1-0 till Sverige på straff. Foto: Bildbyrån

”Lite trevande”

Andra halvlek var det så gott som samma visa och Sverige försvarade främst sin ledning – men med två minuter kvar av ordinarie tid var det Kulusevski som på egen hand sköt bollen över huvudet på Jan Oblak.

– Jag tänkte 15-20 minuter innan att nästa gång jag får bollen så skulle jag gå in från höger, för att jag kommit in från vänster hela matchen. Och jag kommer skjuta i första. Och allt jag tänkte 20 minuter innan hände, så det var skönt, säger Kulusevski.

Förbundskaptenens summering?

– Totalt sett, lite trevande, några spelare som inte spelat så mycket ihop, men det är jättebra av Dejan, säger Andersson i Viaplay.

Han fortsätter:

– Det är lätt att säga när man vunnit. Men det känns som att vi är lite bättre än dem matchen igenom, säger förbundskapten Janne Andersson.

Den blågula truppen kan ha drabbats av ytterligare ett skadeavbräck. Carl Starfelt fick bäras ut på bår efter att ha tagit sig för baksida lår.

Sverige spelar i B-divisionen i Nations League. Serbien, Slovenien och Norge spelar i samma grupp och det lag som vinner gruppen kvalificerar sig till A-divisionen.

KLIPP: Dejan Kulusevski om fullträffen