Nannskog: ”Olsson är lite av det som har saknats i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra nya spelare i Janne Anderssons trupp till Nations League-matchen mot Ryssland och landskampen mot Slovakien. Det gillar SVT Sports expert Daniel Nannskog.

– Han vill säkert sätta press på de ”givna” spelarna. Att de ska känna flåset. Det känns helt rätt. Jag är väldigt nöjd och jag hade inte förväntat mig fyra nya, säger han.

Den första han nämner efter trupputtagningen är en av två AIK-spelare i truppen, mittfältaren Kristoffer Olsson.

– Jag tycker det är helt rätt och härligt. Det är rätt att man testar dem inför ett EM-kval. Kristoffer Olsson i AIK är en playmaker som har tagit otroliga kliv. Han är lite av det som saknats i Sverige – en mittfältare som kan hålla i den och vända och vrida. Det blir spännande att se, säger Nannskog.

Herrlandslaget i fotboll

Sedan är det också två som ska råda bot på landslagets målskytteproblem där bland annat Marcus Berg inte lyckats hitta målet.

– Kul med Sebastian Andersson och Mikael Ishak som ska testas som anfallare. Andersson har gjort det bra i Kaiserslautern ifjol och i Union Berlin i år. Han är en målskytt, någonting som vi har haft problem med. Mikael Ishak är en straffområdesspelare som inte tvekar och en uppspelspunkt med sin storlek, säger experten.

Kristoffer Peterson leder skytteligan i den nederländska ligan.

– Han har gjort en strålande säsongsinledning. Det är en spelare som Janne säger att han gärna vill se som yttermittfältare, men han skulle också kunna fungera som forward.

Nations League

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerat till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Sveriges är i samma grupp som Ryssland och Turkiet. Sverige inledde med att förlora hemma mot Turkiet med 2–3 och möter närmast Ryssland i Kaliningrad 11 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet