Foto: Bildbyrån

Nannskog om Berg: ”Tror faktiskt att han blivit påverkad”

Uppdaterad
Publicerad
Marcus Berg meddelade tidigare idag att hans sista framträdande i landslaget blir efter ett eventuellt EM-slutspel nästa sommar. Enligt SVT:s expert, Daniel Nannskog, ligger det rätt i tid.
– Det låter rätt så sunt. Han har gjort väldigt mycket för landslaget men har det senaste fått en del kritik för att han inte lyckats göra mål.

Marcus Berg slog igenom ordentligt i U21-EM på hemmaplan, 2009, där han krossade det tidigare målrekordet och vann skytteligan på sju gjorda mål, vilket hjälpte Sverige att nå semifinal. Den målformen har stannat av något och den senaste tiden har han fått mycket kritik för att han inte lyckats göra mål i landslaget.

– Jag tror faktiskt att han blivit påverkad av alla skriverier och kritiken. Det är klart att det blir tung att åka hem från en samling och veta att man inte har gjort mål och att det gnälls ute i stugorna. Det är klart att det gör ont. Sen om det är helt avgörande vet jag inte, men det är säkert en del.

Berg debuterade i landslaget i februari 2008 och har hittills spelat 67 A-landskamper för Sverige och gjort 19 mål.

– Med tanke på hans ålder så förstår jag att han väljer att sluta efter EM. Det gäller bara att vi får fram något liknande och att de anfallarna som tar över hittar lite samma roll men med bättre målproduktion.

”Tror det är skönt för honom”

Nannskog lyfter gång på gång fram Bergs betydelse för landslaget. Samtidigt som det finns mycket i Bergs spel som kommer saknas så finns det spelare som kan fylla anfallspositionerna.

– Vi har jätteintressanta forwards. För två år sedan var jag orolig men sen har de börjat ploppa upp. (Alexander) Isak, (Robin) Quaison, (Viktor) Gyökeres, (Dejan) Kulusevski, är alla exempel, så det är väldigt intressanta forwards som knackar på. Men det gäller att ha en tydlighet som forward, vilket vi kommer sakna med Berg. Exempelvis vid uppspel, då vet man att Berg är på en viss yta och man vet att man kan hitta upp med en boll till honom. Det gör resten trygga på planen.

Tycker du det är rätt av honom att gå ut med det så pass långt före EM?

– Det är skönt för honon. Då får han kanske inte den där jättekritiken i och med att alla vet att han ska sluta. Den massiva kritiken uteblir tror jag, det blir lugnare för honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer