SVT Sports expert Daniel Nannskog. Foto: SVT

Nannskog vill se hårdare tag från Uefa vid rasism

Publicerad

Englands EM-kvalmöte med Bulgarien avbröts två gånger bara i första halvlek efter rasistiska tillmälen från läktarhåll. Nu vill SVT Sports expert Daniel Nannskog att Uefa ser över sin så kallade trestegsmanual vid rasism.

Som det är nu så ska domaren, när han får information om rasism, se till så att högtalarsystemet beordrar om ett omedelbart upphörande. Om så inte blir fallet kan domaren avbryta matchen en längre period och be spelarna gå till omklädningsrummet.

Upphör ändå inte de rasistiska ropen kan domaren välja att avbryta matchen helt.

”Då avbryter man matchen”

Det är steg 2 som Daniel Nannskog vill ta bort helt.

– Jag tycker det räcker med att man går ut i högtalarna en gång och ger besked om att det måste upphöra direkt. Gör det inte det så avbryter man matchen.

– För att gå in och sitta i omklädningsrummet och sitta i 10-15 minuter, det kan ju få ett bättre bortalag ur sitt momentum. Man skulle kunna göra en sådan grej för att få ett lag ur sin rytm.

Tror du att fans medvetet kan försöka skaffa sitt lag fördel på ett sådant sätt?

– Nej, det tror jag inte. Men det räcker med att risken finns. Jag tycker inte att lag som kommer på besök ska behöva avbryta en match och sitta och vänta, bara för att hemmalagets publik beter sig illa.

Vad kan man göra för att få bukt på problemen?

– Klubbar och förbund kan göra mycket mer och nå ut till fansen och verkligen försöka få till en dialog. Det gäller att ta striden, försöka identifiera de som inte sköter sig och sedan porta dem.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför ville Englands spelare lämna planen – detta hände

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer