Tess Olofsson under matchen mellan AFC Eskilstuna och Akropolis Foto: TT Nyhetsbyråm

Nästa drömmål – herrarnas Champions League

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att hon får herrarnas superetta som hemmaplan var ”overkligt”.

Får Tess Olofsson drömma vidare vill hon kopiera fransyskan Stéphanie Frappart – den enda kvinnan som dömt en herrmatch i Champions League.

– Ingenting är omöjligt, säger den svenska domarstjärnan.

När Tess Olofsson i mitten av oktober blåste i gång superettanmatchen Akropolis–AFC Eskilstuna på Grimsta IP i västra Stockholm skrev skånskan historia. För första gången dömde en kvinnlig huvuddomare en match i herrarnas elitfotboll.

– Jag tycker väl ändå att det var varit ganska likt, men självklart är det lite högre press i superettan. Det är fler spelare som är professionella jämfört med herrarnas division 1, säger Tess Olofsson.

”Lite overkligt först”

Sedan dess har 32-åringen dömt ytterligare två matcher i landets näst högsta fotbollsserie och för ett par veckor sedan kom beskedet att superettan blir hennes huvudsakliga hemvist nästa år.

– Det kändes jättekul. Man har ju mål, drömmar och förhoppningar, men sedan är det ju hård konkurrens. När beskedet väl kom kändes det lite overkligt först.

Hon började döma redan i de tidiga tonåren. Länge var hon även en lovande målvakt i Malmö FF och flicklandslaget, men skador satte stopp för spelarkarriären. Nu hoppas Olofsson på en lång karriär som domare.

– Om man bara får hålla sig hel och skadefri så tror jag nog att man lätt kan döma till det att man är runt 45–50 år, säger hon.

Vid sidan av domaryrket är Olofsson polis, men kommande år kommer hon att vara tjänstledig.

– Det kommer absolut göra en skillnad. Att döma tar ganska mycket tid. Innan matcherna gör man analyser, tittar på fotboll och lagen. Efter matchen gör man en egen analys och sedan är det förberedelser med all träning och det är mycket resor till våra matcher. Så det är verkligen ett heltidsjobb, säger Olofsson, som sedan ett drygt år tillbaka bor i Piteåtrakten.

”En konkurrenssituation”

Förra året debuterade hon som fjärdedomare i herrarnas högsta serie, men med den nya elitklassificeringen har Olofsson även status nog att få vara huvuddomare i herrallsvenskan. Även om det är ett mål i sig vill 32-åringen skynda långsamt.

– De kommande åren blir det att försöka etablera sig i superettan och göra bra ifrån sig där. Sedan får man se när man får chansen. Den allsvenska gruppen är ju full så det gäller att prestera hela tiden och det är ju en konkurrenssituation, säger Olofsson, som blivit utsedd till årets kvinnliga domare fyra av de sex senaste säsongerna.

Hon nämner Jenny Palmqvist (VM-domare 2011) som en tidig förebild och lite senare tyskan Bibiana Steinhaus, som dömt flera matcher i herrarnas Bundesliga. Nu är det i stället fransyskan Stéphanie Frappart hon inspireras av.

Fransyskan har dömt i Ligue 1 sedan 2019 och i augusti dömde hon den europeiska supercupfinalen, mötet mellan segrarna i herrarnas Champions League och Europa League. I början av december skrev Frappart nästa kapitel när hon som första kvinnliga huvuddomare blåste i gång en herrmatch i Champions League när Juventus tog emot Dynamo Kiev.

– Det var häftigt att se. Ingenting är omöjligt, det är mitt motto. Och Stéphanie har verkligen visat allt allt är möjligt, säger Tess Olofsson.

KLIPP: Tess Olofsson – historisk domare i superettan (16 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.