Foto: Bildbyrån

Tess Olofsson kan bli första kvinna att döma herrfotboll på högsta nivå

Uppdaterad
Publicerad

Ifjol blev Tess Olofsson historisk när hon som första kvinna fick vara fjärdedomare i en herrallsvensk match. Nu siktar hon ännu högre – att bli huvuddomare i en herrmatch på högsta nivå i Sverige.

– Superettan blir förhoppningsvis till hösten, säger hon till SVT Sport.

Två matcher som fjärdedomare blev det i allsvenskan i fjol och efter det tog hon sista steget i domarutbildningen. Nu kan drömmen om att få vara huvuddomare i allsvenskan, den högsta nivå man kan döma i Sverige, snart bli sann.

– För två år sedan kändes det som att det kanske är möjligt. Nu känns det som att det absolut är möjligt, men det gäller att prestera i varenda match, säger hon.

Förebild för andra

Eftersom det inte finns många kvinnliga domare i herrfotbollen är det viktigt för Olofsson att vara en förebild. För henne var det domare som Bibiana Steinhaus, som dömt Bundesliga, och Stéphanie Frappart, som dömde supercupfinalen på herrsidan, som fick henne att tro att det kan gå.

– Det gör ju att man känner samma motivation och vilja att kunna nå dit också, att det inte är omöjligt att nå toppen även på herrsidan.

När får vi se dig i toppen på just herrsidan?

– Superettan hoppas jag till hösten, men allsvenskan är väl ett par år bort, säger Tess Olofsson.

Tre saker en kvinnlig fotbollsdomare får höra:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.