Domare Tess Olofsson Sandra Österberg och Almira Spahic under Svenska Cupen mellan Rosengård och Limhamn Bunkeflo. Foto: BILDBYRÅN

Hon kan skriva domarhistoria igen – målet är herrallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Hon har redan skrivit historia – men nu är det dags för fotbollsdomaren Tess Olofsson att göra det igen. Hon har nämligen blivit antagen till högsta domarutbildningen, steg 5, som första kvinna hittills.

– Jag hoppas jag kan bana väg för ännu fler tjejer, säger hon till Aftonbladet.

I augusti skrev Tess Olofsson in sig i historieböckerna när hon, som första kvinna, var fjärdedomare i allsvenska mötet mellan Helsingborg och Örebro. Nu är hon antagen till högsta domarutbildningen, steg 5 – ett stort steg närmare att döma superettan och herrallsvenskan.

– Det är mitt mål att få döma herrmatcher i allsvenskan och etablera mig där. Sedan hade det varit extremt roligt att få chansen utomlands, att kunna göra som Stéphanie Frappart som dömde Supercupfinalen mellan Liverpool och Chelsea, säger Olofsson till Aftonbladet.

Olofsson, som jobbar deltid som polis, röstades fram som årets domare i division ett herrar.

Hon är en av endast tre domare som kvalificerat sig att gå steg 5 under 2020. Utbildningen avslutas med en eller flera provmatcher i superettan för att sedan kunna bli klassificerad att döma allsvenskan och superettan för herrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.