Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Neapel förbereder sig för århundradets fest: ”Kommer fira i månader”

Uppdaterad
Publicerad

33 år har gått sen Diego Maradona ledde Napoli till ligaguld senast.

Nu väntar hela stan på att fira scudetton och Neapel skimrar i vitt och blått. 

– Vi kommer att fira inte i dagar och veckor utan månader, säger supportern Marco Gambardella.

Neapel har klätt sig för fest. Staden är en orgie i Napolis klubbfärger, vitt och ljusblått. Flaggor, vimplar, målade trappsteg och överallt syns också scudetto-skölden med siffran tre. Ligasegern, som väntas bli klar inom kort, blir i så fall klubbens tredje – efter hela 33 års väntan.

De enda två gånger Napoli vunnit Serie A förut var med en av världens främsta fotbollsspelare genom tiderna, argentinaren Diego Maradona, 1987 och 1990.

Minst två miljoner firande

Då visste firandet inga gränser och även nu förväntas minst två miljoner människor festa och jubla på stadens gator. Säkerhetspådraget är stort i en stad som är känd för sin skönhet och livsglädje men också för kaos och camorran, den organiserade brottsligheten, som kontrollerar allt kring firandet, i det dolda.

– Jag är lite orolig. Men vi får hoppas på det bästa. Den som inte upplevt de två ligasegrarna under Maradonas tid kan inte ens föreställa sig hur det kommer att bli. Vi kommer inte att fira i dagar och veckor utan i månader, säger supportern Marco Gambardella.

Över 30 år sedan de båda ligagulden, men Maradona är fortfarande helgonförklarad i Neapel. Foto: Domenico Mariotti/SVT

”Fantastiskt och galet”

Fotbollsexperten Raffaele Auriemma, som jobbar för tv och radio och har det egna programmet ”Nätet rasslar”, tror också att firandet kommer att bli mer än vilt.

– Det kommer att bli fantastiskt och galet, vi får hoppas att det inte blir för galet. Men vi har väntat så länge, jag var bara en ung kille som nyss börjat bevaka Napoli senast vi vann, säger han.

Vi möts på Auriemmas jobb, på radiokanalen CRC, där han pratar om scudetton non stop och hans förklaring till framgången är enkel.

– Presidenten, sportchefen och tränaren har gjort ett utmärkt jobb. Man har hittat rätt spelare utan att skuldsätta sig som Juventus och andra gjort. Gruppen är det viktigaste och man satsar långsiktigt, säger Auriemma.

När Napoli vann 1987 och 1990 var det tack vare Maradona – men i år är det annorlunda, enligt Auriemma.

– Nu har man inte de enorma stjärnorna men mycket prisvärda spelare som växer med gruppen. Det här är inte framtidens fotboll, framtiden är redan här. Det är så här vår skuldsatta sport överlever, det är så här klubbarna måste jobba, allihop.

Flaggor och Napolis klubbfärger i vitt och ljusblått pryder stadens gator och torg. Siffran 3 indikerar klubbens tredje ligatitel – som kan bli verklighet inom kort. Foto: Domenico Mariotti/SVT

Fakta om Scudetton

Namnet Scudetto stammar från att vinnaren får bära en vapensköld med den italienska trikoloren på lagtröjan under nästkommande säsong.

Namnet betyder ”liten sköld” på italienska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.