Chockat Argentina straffade Nederländerna

Argentina såg ut att ha säkrat segern mot Nederländerna redan under ordinarie tid men 2-0 blev 2-2.

Efter ett episkt drama kunde man vinna VM-kvartsfinalen efter straffar.

– Ska man se en match i sitt liv är det den här, säger fotbollskrönikören Therese Strömberg, expert i SVT:s VM-studio.

Det var Lautaro Martinez som avgjorde för Argentina när han distinkt drog in sin straff för 6-5 (4-3 i straffläggningen. Argentinas målvakt Emiliano Martínez grundlade segern när han räddade de två första straffarna.

På tilläggstiden av förlängningen drog Enzo Fernández stenhårt i den vänstra stolpen. Så nära var Argentina att vinna före straffarna. Han hade den första chansen att avgöra straffarna åt Argentina men drog den utanför.

På en halv minuts tilläggstid av tilläggstiden på tio minuter under ordinarie tid kvitterade Nederländerna i detta osannolika drama.

Klockan tickade och tickade när Teun Koopmeiners slog en frispark. I stället för att gå på kraft spelade han in den i den nederländska tremannamur som stod bredvid den argentinska. Wout Weghorst tog emot den och svängde runt och gjorde osannolika 2-2, hans andra.

– Det är knappt så att jag tror att det är sant. Vilken smäll för Argentina, säger Glenn Strömberg.

Efter slutsignalen för ordinarie tid började spelarna gruffa och bråka för andra gången i matchen.

Messi såg ut att ha säkrat segern

I  mitten av andra halvlek fick Argentina en straff. Marcos Acuna drog med sig bollen och Denzel Dumfries sparkade mot Acunas fot. Acunas kände kontakten utan tillstymmelse till att ramla men drog snabbt undan benet och föll i situationen som granskades av VAR-rummet.

Leo Messi väntade ut målvakten Andries Noppert, som var framme och psykade vid straffpunkten, och drog den hårt och välplacerat i högra hörnet för 2-0 medan Noppert stod kvar i sin utgångsställning.

När de flesta trodde att matchen var avgjord nickskarvade Wout Weghorst in den nederländska reduceringen 1-2 efter ett fint inlägg av Steven Berghuis då det återstod sju ordinarie minuter av matchen. Det blev dessutom tio minuters tilläggstid efter bland annat ett jättebråk där argentinaren Leandro Paredes bryskt kapade Nathan Aké och sedan krutade bollen ut i den närbelägna nederländska bänken.

Messis passning redan omtalad

Messi drev med sig bollen en bit utanför straffområdet och passade med centimeterprecision i djupet till framstörtande högerbacken Nahuel Molina som slog in 1-0 förbi den nederländske målvakten Andries Noppert i den 35:e minuten. Det var Molinas första landslagsmål.

– Jisses vilken vacker passning av Messi, vilken läckerhet, säger SVT Sports kommentator Chris Härenstam.

– Det är matchens prestation, fyller experten Glenn Strömberg in.

Efter målet var det ett öronbedövande väsen på Lusail Stadium.