Harry Maguire. Foto: Bildbyrån

Nej till omtvistade Premier League-förslaget

Uppdaterad
Publicerad

Storklubbarna ville ta kontroll över Premier League. Men alla 20 klubbar röstade på onsdagen nej till förslaget om ”Project Big Picture”.

Förslaget, som leddes av giganterna Liverpool och Manchester United, innebar att de nio klubbar som varit med i ligan längst skulle få styra allt. Bland annat skulle de få spela fler Champions League-matcher och dessutom skulle det räcka med att sex av dessa nio klubbar ställde sig bakom ett förslag för att det skulle gå igenom.

I förslaget fanns också att världens rikaste fotbollsliga skulle bantas från 20 till 18 lag till säsongen 2022-23.

Kritiserats av idrottsministern

Men på onsdagen röstades förslaget ner.

”Alla 20 Premier League-klubbar bestämde enhälligt att Project Big Picture inte kommer att godkännas eller drivas vidare av Premier League eller Engelska fotbollsförbudet” skriver ligan i ett uttalande.

Vidare skriver man att klubbägarna kommer jobba tillsammans med alla 20 klubbar för att att utveckla och ta fram en plan för strukturer och finansiering av den engelska fotbollen för att skapa en hälsosam, tävlingsinriktad och hållbar fotbollspyramid.

De sex absolut största klubbarna är Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester-klubbarna City och United samt Tottenham. Lägg därtill Everton, Southampton och West Ham.

Förslaget har tidigare kritiserats av bland annat den brittiska idrottsministern Oliver Dowden.

– Om det fortsätter med sådana här hemliga överenskommelser måste vi titta på hur fotbollen styrs, sade Dowden till Sky Sports.

KLIPP: Varför blir det så ”udda” resultat i Premier League?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.