Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
NY Times-jorunalisten Tariq Panja har bevakat FIFA i över 15 år. I klippet berättar han om spelet bakom kulisserna som föranledde förbuden. På bilden syns FIFA-presidenten Gianni Infantino. Foto: Bildbyrån/SVT

New York Times-journalisten om förbudet av regnbågsbindeln under VM: Fifa pressades av Qatars regim

Uppdaterad
Publicerad

Trycket från Qatar och dess kungafamilj blev för stort.

Därför tog Fifa beslutet att under mästerskapet förbjuda regnbågsbindeln, enligt NY Times-journalisten Tariq Panja.

– De hade full kontroll över Fifa under turneringen, säger han.

Inför och under fotbolls-VM i Qatar införde internationella fotbollsförbundet, Fifa, flera förbud. Bland annat förbjöds ölförsäljning på arenorna och landslagen förbjöds att bära en kaptensbindel med texten ”One love”.

– Fifa kände av pressen från den qatariska staten och kungafamiljen. I slutändan var det här deras VM och de hade full kontroll över Fifa under turneringen, säger journalisten Tariq Panja till SVT Sport.

Panja har bevakat Fifa för New York Times räkning i över 15 år. Han berättar om spelet bakom kulisserna som föranledde förbuden. 

– Redan ett par månader innan VM informerade flera nationer Fifa om deras val att bära kaptensbindeln, men fick inget gehör. 48 timmar innan premiären får England besök av Fifa som hotar med att bestraffa laget om lagkapten Harry Kane bär bindeln. Det blev en stor kontrovers och illa hanterat av Fifa.

New York Times-journalisten Tariq Panja. Foto: Marcus Östling/SVT

”Allt styrdes från den absoluta toppen”

Kände de av pressen från Qatar? 

– Jag är helt säker på det. Det här var ett unikt VM där arrangören var en diktatur och där allt styrdes från den absoluta toppen. Man hade tretton år på sig att införa ett alkoholförbud på arenorna, men väntade till veckan innan premiären, säger Panja.  

Varför blev det så? 

– För att det är en autokratisk monarki. Om den högsta ledaren säger ”ingen öl”, då blir det så. I slutändan fick qatarierna nog av all kritik och sa: det här VM:et blir av och vi kan göra vad vi vill. Ingen öl eller bindlar. De hade full kontroll över Fifa under turneringen.  

I SVT Sports VM-summering kan ni även följa Argentinas resa mot sitt tredje VM-guld – med en av tidernas mest dramatiska VM-finaler som klimax. Se hela programmet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.