William Troost-Ekong sköt Nigeria till semifinal. Foto: Bildbyrån

Trots VAR-kvittering – ingen semifinal för Baxters Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrika kändes uträknade. Men ett nickmål i andra halvlek som först efter videogranskning godkändes höll länge liv i kvartsfinalen. Men i 89:e minuten avgjorde Nigeria matchen och sköt sig till semifinal i Afrikanska mästerskapen.

Nigeria hade övertaget redan från avspark och såg länge ut att gå mot en bekväm seger i kvartsfinalen mot Sydafrika.

Men då kom kvitteringen. Det var i matchens 71:a minut som Bongani Zungu, till vardags lagkamrat med Samman Ghoddos i franska Amiens, nickade in 1-1 till Sydafrika.

Ett nickmål som först dömdes som offside men efter videogranskning visade att bollen gick via ryggen på en nigeriansk spelare – och fick svenskbekanta tränaren Stuart Baxter att knyta näven av glädje.

Men Nigeria var det starkare laget samtidigt som sydafrikanska försvaret såg allt tröttare ut. Ett inlägg på hörna i 89:e minuten missbedömdes helt av sydafrikanska målvakten Ronwen Williams. Bollen serverades framför benen på William Troost-Ekong och det avgörande 2-1-målet var ett faktum.

20-årig talang bakom ledningsmålet

Ett anfall på vänsterkanten gav Nigeria ledningen 25 minuter in i matchen. Alex Iwobi, som den Premier League-insatta känner igen från Arsenal, stod för ett vackert framspel till Samuel Chukwueze. Den framrusande 20-åringen sköt först rakt på en försvarare – men fick lite tursamt tillbaka bollen och kunde enkelt rulla in 1-0 till Nigeria.

Nu väntar semifinal för Nigeria

Stuart Baxters Sydafrika, som skrällde i åttondelen när de slog ut Egypten, fick en gyllene chans att kvittera i slutet av första halvlek. Ett frisparksläge precis utanför straffområdet, men Lebo Mothibas skott gick rakt på den nigerianska muren.

Tidigare under kvällen besegrade Senegal uppstickaren Benin med 1-0. Nigeria får antingen möta Elfenbenskusten eller Algeriet i semifinal, beroende på vem som vinner kvartsfinalmötet under torsdagskvällen.

Total Africa Cup of Nations

Nigeria logo

Nigeria

2 - 1

Sydafrika logo

Sydafrika

Cairo International Stadium, Cairo
Publik: 48343
Domare: Redouane Jiyed

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.