Foto: Bildbyrån

Nilla Fischer tackar nej till OS: ”Större än något mästerskap”

Uppdaterad
Publicerad

Trotjänaren Nilla Fischer väljer att tacka nej till sommarens OS.

Anledningen är att 36-åringen väntar tillökning i familjen i juli.

– I slutändan var det självklart att vara hemma, säger hon tiill SVT Sport.

Nilla Fischer är en av Sveriges största spelare på 2000-talet. Med 177 landskamper, två VM-brons och ett OS-silver har hon varit en kugge i det svenska laget. Under våren har hon varit med på landslagssamlingarna men till sommarens OS får vi inte se mittbacken i det svenska laget.

Hon har själv meddelat förbundskapten Peter Gerhardsson att hon inte vill delta då hon väntar tillökning i familjen. Något Expressen var först med att berätta om.

Damlandslaget i fotboll

– I slutändan var det självklart att vara hemma. OS är det största inom idrotten tycker jag och det har lockat oerhört. Jag har tänkt att det kanske kan gå ändå, men att vara på plats och bli förälder igen är större än något mästerskap, säger hon till SVT Sport.

Linköpingspelaren startade i Sveriges näst senaste landskamp när Blågult ställdes mot USA och fick med sig 1-1. Hon var även en av kuggespelarna när Sverige tog VM-brons 2019 i Frankrike.

”Mycket rutin som försvinner”

För svensk del blir det ett stort avbräck. Inte minst med tanke på att mittbackskollegan Linda Sembrant missar OS på grund av skada. Men Fischer själv är inte orolig för det svenska lagbygget.

– Klart det är mycket rutin som försvinner. Men det finns oerhörd kvalité i de spelare som kommer bli uttagna. Det är spelare som spelar i några av de bästa klubbarna i världen, säger hon.

Fischer berättar också att hon pratat med landslagskollegorna om situationen under våren och haft bra kontakt med förbundskapten Peter Gerhardsson.

–Jag pratade lite med de närmsta på förra lägret och berättade att jag var i valet och kvalet. Det är mina kollegor och framförallt vänner så det är skönt att prata av sig om det. Jag och Peter har också haft samtal och det har gått jättebra, vi har väldigt bra dialog, säger hon.

Vill spela igen inför publik

Hon betraktar det däremot inte som ett definitivt avsked till landslaget, utan öppnar upp för en eventuell fortsättning efter sommaren då Sveriges VM-kval fortsätter.

– Jag och Peter ska ha en diskussion efter OS. Det finns definitivt intresse från min sida att vara aktuell i höst, säger hon och fortsätter.

– Om jag får drömma vill jag avsluta med ett mästerskapsguld. Men det tar jag när den dagen kommer. Det här betyder att jag tackar nej till OS, det betyder inte att det är över, säger hon.

Även Gerhardsson öppnar dörren för en fortsättning i landslaget för Fischer efter sommaren.

– Vi har gemensamt pratat om att efter OS ha en ny kontakt med varandra för att diskutera och prata vidare om framtiden i landslaget efter sommarens mästerskap, säger han.

OS inleds för Sveriges del den 21 juli mot USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet