Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/TT

Nilla Fischers kritik mot Pia Sundhages ledarstil

Uppdaterad
Publicerad

Nilla Fischer spelade i landslaget under Pia Sundhage under flera år och mästerskap.

Nu anklagar hon sin tidigare förbundskapten bland annat för att ha använt härskarteknik och favoriserat spelare.

– Jag skäms över att jag inte sa ifrån, skriver Fischer i sin självbiografi ”Jag sa inte ens hälften”.

Pia Sundhage var svensk förbundskapten under fyra mästerskap mellan åren 2012 och 2017, där ett OS-silver från 2016 var den största framgången.

Men en av lagets stjärnspelare under den här tiden, Nilla Fischer, målar nu upp en negativ bild av Sundhages ledarskap i boken ”Jag sa inte ens hälften”.

Enligt Fischer fick Sundhage direkt tydliga favoritspelare medan andra icke givna startspelare fick en tuffare behandling. Hon berättar bland annat om hur Sundhage pratat med spelarna på ett flygplan under pågående VM 2015.

”Bara elakt”

”Seger, sitter du bra? Fia, är allt okej? Emma, dig skiter jag i. Och Nilla, du har fått en egen rad ser jag, bra.” Jag vet inte om hon skämtar, men Emma Berglund har åkt ut och in i Sundhages laguppställningar och nu känns det som att vår förbundskapten raljerar över det. Och försöker göra en kul grej av att det är viktigare att vi startspelare, eller ”stjärnorna” som hon kallar oss, sitter bättre på flyget än de andra i laget. Om det är ett skämt så är det ett fruktansvärt dåligt skämt och bara elakt.

Under Sundhages sista mästerskap, EM 2017, tycker Fischer dessutom att matchgenomgångarna blivit allt sämre.

”Om hennes matchgenomgångar har varit futtiga sedan hon tog över som förbundskapten så har de blivit än mer innehållslösa nu. Trots att vi står inför en EM-premiär och ställs mot de regerande OS-mästarna är det inte mycket som kan liknas vid en taktisk genomgång. Ibland undrar jag om vi ens har någon riktig taktik i landslaget”, skriver hon om mötet inför matchen mot Tyskland.

Sundhages svar

Pia Sundhage svarar på kritiken från Fischer.

”Detta är Nillas sanning. Jag har en annan upplevelse, en annan berättelse. Tråkigt att hon under sin tid i landslaget upplevde det på detta sätt”, skriver hon i ett sms till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.