Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Nilla Fischer avslöjar: Fick visa sitt kön under VM

Uppdaterad
Publicerad

Fifa skärpte sina regler mitt under fotbolls-VM 2011.

Nilla Fischer berättar hur hon och resten av de svenska spelarna fick blotta sitt kön för att bevisa att de var kvinnor.

”Vi måste gå igenom förnedringsprocessen hur knäppt och kränkande det än känns”, skriver hon i sin nya bok ”Jag sa inte ens hälften”.

Under VM i Tyskland 2011 anklagades tre spelare i Ekvatorialguinea för att inte vara kvinnor. Två av lagets stjärnor skickades också hem bara dagar före mästerskapet.

Efter det krävde Fifa att landslagen skulle intyga att spelarna är kvinnor på ett striktare sätt. Den svenska landslagsläkaren och en kvinnlig sjukgymnast, som skulle göra själva ”undersökningen”, knackade på spelarnas hotellrum, enligt Nilla Fischer.

”Drar snabbt ner trosorna”

”Jag förstår vad jag måste göra och drar snabbt ner träningsbyxorna och trosorna på samma gång. Sjukgymnasten nickar och säger ”japp” och tittar sedan ut på läkaren som står med ryggen vänd mot min dörröppning. När alla i vårt lag är kontrollerade, det vill säga har fått blotta fittan, kan vår landslagsläkare skriva under på att det svenska damlandslaget i fotboll endast består av kvinnor”, skriver hon i boken ”Jag sa inte en hälften, som hon skrivit tillsammans med Expressen-journalisten Anna Friberg.

I dag tycker Fischer fortfarande att det känns konstigt att tänka på händelsen.

– Ju mer jag pratar om det ju sjukare tycker jag att det är. Vi tänkte först att det var ett skämt och sen blev vi chockade. Det ska inte gå till på det viset, säger hon till SVT Sport.

Pratade ni inte med förbundet? 

– Nej, inte gällande att stoppa det. De fick det från Fifa och jag ifrågasätter inte alls förbundet och tycker inte de hanterade det dåligt. De gjorde vad de var tvungna att göra.

Landslagsläkaren berättar

Mats Börjesson gjorde sitt första mästerskap som landslagsläkare 2011 och bekräftar att testen gjordes det året efter beslut av Fifa.

– I varje turnering intygar vi att spelarna är kvinnor genom att kryssa i en ruta på samma sätt som vi kryssar i att de är hjärtfriska. Att det kom så akut det året och att de krävde mer än ett kryss var förmodligen på grund av att de upptäckt några som fuskat. Det blev en stress från arrangören. Efter det har det överlåtits till oss att lösa det själva, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Att testerna upplevs som obehagliga kan man förstå, men det är inget ont från arrangören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.