Nina Jakobsson får göra debut i landslaget Foto: Bildbyrån

Debutanten: ”Gud, det känns otroligt – en riktig chock”

Uppdaterad
Publicerad

Piteås succé har nått landslaget. När den svenska truppen i dag togs ut inför de avgörande landskamperna mot Ukraina och Danmark i VM-kvalet gör Nina Jakobsson debut. Dessutom tog Julia Karlernäs plats.

– En riktig chock. Det är svårt att förstå innan det verkligen händer, jag var inte beredd på detta, säger 23-åringen till SVT Sport.

Piteås Nina Jakobsson blev den stora överraskningen när Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson tog ut sin trupp till Sveriges ödesmatcher i VM-kvalet mot Ukraina (30 augusti) och Danmark (4 september).

Och det var en smått chockad debutant som tagit emot beskedet.

Damlandslaget i fotboll

– Gud, det känns otroligt, jättekul. Det är svårt att smälta. Jag fick beskedet precis och det är verkligen stort, säger Nina Jakobsson till SVT Sport.

Är du överraskad?

– Det har varit snack så klart, men för mig är det en riktig chock. Det är svårt att förstå innan det verkligen händer, jag var inte beredd på detta.

”Bättre än någonsin”

23-årige Jakobsson är i storform. Hon gjorde två mål senast i Piteås toppmöte med Göteborg, har gjort fem totalt, och gjorde dessförinnan en mycket bra U23-landskamp mot England. Enligt Peter Gerhardsson har hon aldrig varit bättre.

– Jo, men det är jättekul och roligt varje dag när vi vinner och det går bra.

Håller du med Gerhardsson om att du aldrig varit bättre?

– Ja, det måste jag nästan säga. Man försöker utvecklas hela tiden. Ju äldre man blir desto mer erfaren blir man och det är rimligt att man blir bättre.

Jakobssons lagkamrat Julia Karlenäs gjorde debut senast och finns återigen med i truppen.

– Klart att det är jättekul att åka tillsammans. Det blir första för mig och det är skönt att hon finns med. Sen känner jag många sedan tidigare i flicklandslaget.

Nina Jakobsson var också en av de spelare om som SVT Sports expert Frida Östberg ville ha med i truppen.

Fakta: VM-kvaltruppen

Målvakter: Hedvig Lindahl, Chelsea, Zecira Musovic, Rosengård, Jennifer Falk, Göteborg.

Backar: Amanda Ilestedt, Potsdam, Linda Sembrant, Montpellier, Nilla Fischer, Wolfsburg, Hanna Glas, Eskilstuna, Anna Oskarsson, Linköping, Jonna Andersson, Chelsea, Magdalena Eriksson, do, Mia Carlsson, Kristianstad.

Mittfältare/anfallare: Hanna Folkesson, Rosengård, Caroline Seger, do, Kosovare Asllani, Linköping, Lina Hurtig, do, Stina Blackstenius, Montpellier, Sofia Jakobsson, do, Mimmi Larsson, Eskilstuna, Fridolina Rolfö, Bayern München, Elin Rubensson, Göteborg, Olivia Schough, do, Julia Roddar, do, Anna Anvegård, Växjö, Julia Karlernäs, Piteå, Nina Jakobsson, do.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet