Real Madrid och tränaren Zidane tog en ny titel när man vann supercupfinalen i Riyadh Foto: TT Nyhetsbyrån

Nionde raka för Zidane när Real tog ny titel

Uppdaterad
Publicerad

Vinst på straffar mot lokalrivalen Atlético Madrid i den saudiarabiska staden Jidda.

Real Madrids triumf i finalen av den spanska supercupen höll liv i en mäktig svit för ”Los Blancos” manager Zinedine Zidane.

När Sergio Ramos stänkte in den avgörande straffen, fram till 4–1 (efter 0–0 under ordinarie matchtid och förlängning), stod det klart att den franske före detta storspelaren har tagit hem alla sina nio finaler som tränare för klubben.

Sedan 2016 har 47-åringen under sina två sejourer i Real Madrid tagit laget till final i Champions League tre gånger, Uefas supercup två gånger, klubblags-VM två gånger och den spanska supercupen två gånger – och vunnit samtliga.

Courtois hjälte

Den senaste titeln bärgades mycket tack vare den belgiske målvakten Thibaut Courtois som förutom att hålla nollan i 120 spelminuter även höll tätt när Thomas Partey och Saul Niguez sköt från straffpunkten. Endast Kieran Trippier hittade nätet för Atlético Madrid under straffläggningen, något som räckte föga.

Real Madrid blir i och med segern första lag att vinna den spanska supercupen sedan ett helt nytt upplägg infördes. Från och med i år deltar fyra lag i stället för två i en miniturnering som åtminstone fram till och med 2022 kommer ta plats i Saudiarabien och avgöras mitt under säsongen, i stället för inför ligastarten som varit fallet tidigare.

Kritiserat upplägg

Enligt nyhetsbyrån Reuters är avtalet mellan det spanska fotbollsförbundet och Saudiarabien värt 120 miljoner euro, motsvarande knappt 1,3 miljarder kronor.

Det nya konceptet har dock mötts av enorm kritik i Spanien där supportrarna haft svårt att ta sig till Jidda för att se sina favoritlag spela. Sedan tidigare har även det nationella tv-bolaget RTVE – som vanligtvis sänder cupen – valt att inte köpa rättigheterna på grund av Saudiarabiens brister gällande mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.