Nordamerika arrangerar fotbolls-VM 2026

Publicerad

Nordamerika får arrangera fotbolls-VM 2026. Det beslutades under internationella fotbollsförbundet Fifas kongress i Moskva i dag.

Under dagen röstades det om vilka som kommer stå som värd för fotbolls-VM 2026. Det stod mellan Marocko och ett gemensamt arrangörskap av Mexiko, USA och Kanada, där de sistnämnda vann omröstningen.

Sverige lade sin röst på Nordamerika och gjorde det av två anledningar.

– När vi är vid 2026 kommer det att ha gått 32 år sedan Nordamerika arrangerade VM. Det är det längsta uppehållet någon av våra kontinenter har haft när det gäller VM-slutspel, säger Svenska fotbollsförbundets ordförande, Kar-Erik Nilsson till Radiosporten.

Samtidigt trycker han på den redan etablerade infrastrukturen som finns i dessa länder.

– I deras erbjudande finns alla arenor redan på plats. Det behövs inte byggas någonting nytt. Och det är ur ett hållbarhetsperspektiv naturligtvis väldigt väsentligt.

Senast VM arrangerades i Nordamerika var 1994, när USA var värd. Mexiko har tidigare arrangerat VM vid två tillfällen men för Kanada blir det första gången.

VM-arrangörer sedan 1994

Visa

1994: USA

1998: Frankrike

2002: Japan och Sydkorea

2006: Tyskland

2010: Sydafrika

2014: Brasilien

2018: Ryssland

2022: Qatar

2026: Mexiko, USA och Kanada

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer